Observer: AB’nin Hıristiyanlık sınavı

Türkiye`nin AB`ye katılmasının, birlik için yol açacağı sorunlara ragmen üyelige yesil ışık yakılmasi istendi.

The Observer gazetesi, AB`nin “risk” alması gerektiğini belirterek, “Avrupa Türkiye`ye kapılarını açmalı^” dedi.

Pazar gazetesi The Observer, “Avrupa, Türkiye`ye kapılarını açmalı baslıklı başyazısında gelecek cuma günü AB liderlerince verilecek kararın ne olursa olsun AB`nin niteliğini degiştireceğini öne sürdü.

AB liderlerinin kararının olumsuz olması halinde AB’nin “Hiristiyan Klübü” niteliğinin teyid edilecegini, olumlu bir karar çıkmasi durumunda ise AB`nin en kalabalık ve en yoksul ülkesinin Müslüman bir ülke olacağını kaydetti.

Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin “en az 10, belki 20 yıl” sürecek uzun ve zorlu bir süreç olacağını savunan gazete, müzakerelerin üyelikle sonuçlanacağının garanti olmadığına, Fransa’nın referandum yapacağına dikkat çekti.

The Observer, Türkiye`nin üyeliği konusunda kaygılarını dile getirirken bunun tehlikelerinin göz ardi edilmemesi gerektigini belirtti.

Boğaz`ın batısındaki Türkiye`nin tamamen laik ve Atatürk reformlarına sahip çıkmasına karşın, ülkenin doğusunun “İIslam köktenciliğinin gerici güçlerine av” oldugunu yazan gazete, Türkiye’ye milyarlarca euro transfer etmek gerekecegini belirtti.

“Ancak Avrupa riski almalidir” diyen gazete, Ukrayna’daki son gelismelere de dikkat çekerken Ukrayna halkının AB’ye girmek istedigini kaydederek su yorumu yaptı:

“Ayni şey Türkiye için geçerli. AB’nin, başarısız devletler veya terör sığınakları değil, istikrarli, demokratik ve liberal kapitalist komşularının olmasının en iyi, (belki tek) garantisi, AB klübünün üyeliğinin çekiciliğidir. (…) Avrupa kısmen bir ulus devleti ağı, kismen de herkesin iyiligi için çalışan bir ulus üstü otoritedir. Türkiye ve Ukrayna katılmak istiyor, AB de onlara kucak açmalıdır.”

1096420cookie-checkObserver: AB’nin Hıristiyanlık sınavı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.