Çocuklar mültecilerden korunacak

Belediye, çocukların, mültecilerin bulunduğu bölgeden gönüllüler ve silahsız güvenlikçilerden oluşan korumalar eşliğinde geçmesi kararının, velilerin ısrarı üzerine alındığını açıkladı.

Mülteci kuruluşları ise bu karara tepkili.

Bunu, sığınmacılar açısından “damgalayıcı” bir girişim olarak değerlendiren örgütlere göre, karar Hollanda’nın geri kalanı için yanlış bir örnek oluşturacak.

Sığınmacılara yerli halktan tepki

Loon op Zand belediyesi, kente bağlı Kaatsheuvel kasabasındaki bir tatil merkezine bin 200 sığınmacı yerleştirme kararı aldı.

Kasaba halkının protestolarına neden olan kararın ardından yaşanan tartışmalar sırasında, sığınmacılar açısından ayrımcılık sayılan bir karara imza atıldı.

Hollanda basının geniş yer verdiği habere göre, Kaatsheuvel kasabasından bitişikteki Waalwijk kentinde, özel eğitim veren bir okula giden öğrenciler, sığınmacıların kaldığı merkezin yanından geçerken korunacak.

Pazartesi gününden itibaren bisikletle okula giden çocuklara, gönüllüler ve silahsız güvenlikçiler eşlik edeecek.

Mültecilere karşı “güvenlik önlemi” Kaatsheuvel’dan Waalwijk’taki Zilverlicht adlı okula devam eden 60 öğrenciyi kapsıyor.

Ebeveynler, eğer Pazartesi sabahına kadar “güvenlik sorunu” çözümlenemezse, çocukların kiralanacak bir otobüsle okula götürüleceğini belirtmişti.

Bunun üzerine, kasabanın bağlı bulunduğu Loon op Zand Belediyesi, çocuklara mültecilerin bulunduğu bölgeden geçerken güvenlikçilerin eşlik etmesine karar verdi.

Sığınmacı merkezi tepkili

Sığınmacı merkezi, bu karara tepkili. Merkeze göre, belediye bu kararla, insanların yersiz korkularını “haksız yere onaylıyor.”

Sığınmacı merkezi yönetecilerinden Martijn van der Linden, kararın sığınmacıları “damgalayacağını” ve onları suça iteceğini düşünüyor.

Linden bunu mültecilerin geleceği açısından zararlı bir adım olarak değerlendiriyor.

Ebeveynler ise, belediyenin koruma kararından memnun.

12 yaşındaki çocuğunu her gün bisikletle mültecilerin kaldığı bölgeden okula götüren Michal van Gils, belediyeye başvuran ebeveynlerden birisi.

Belediyeye,o bölgenini güvenli olup olmadığını sorduklarını belirten van Gils, “Görünüşe göre güvenli değil. Yoksa böyle bir önlem almazlardı” diyor.

Öğrenci velisi van Gils, “Gelen sığınmacıların kim olduğunu bilmiyoruz. Çocuklarımızın başına bir şey gelirse sorumlusu belediyedir” dediklerini aktarıyor.

Belediye ise kararını savunurken, önlemin, mülteciler güvensiz olduğu için değil velilerin kaygılarını gidermek için alındığını söylüyor.

Belediyenin gerekçesi

Eğitimden sorumlu belediye başkan yardımcısı Wil Ligtenberg, tüm çabalarına rağmen bazı ebeveynleri ikna edemediklerini, o nedenle bu kararı aldıklarını açıkladı.

Ligtenberg, ebeveynlerdeki, “mültecilerin bulunduğu bölge güvenli değil” duygusu karşısında, yardımcı olmak için bu kararı aldıklarını belirtti.

Belediye başkan yardımıcısına göre, “Bu öğrenciler özel eğitime ihtiyaç duydukları için” böyle bir uygulama yapılıyor, çünkü bu öğrenciler belli bir netliğe ihtiyaç duyuyorlar, her gün kullandıkları rotayı kolayca değiştirecek bir yapıya sahip değiller.”

Şimdi Zilverlicht ‘te özel eğitim alan çocukların ebeveynlerine bu konuda bir mektup yollanacak.

Sığınmacı kurumu ile yeniden masaya oturmaları istenecek.

Mektupta velilere, güvensizlik algısının konuşularak giderilmesi çağrısı yapılacak.

Yusuf Özkan
Lahey, Hollanda

BBC TÜRKÇE

1473930cookie-checkÇocuklar mültecilerden korunacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.