Çocuklarda parasetamol ve calpola dikkat

Yapılan bir araştırma sonucuna göre, ilacın bebeklere bir yaşın altında verilmesinin, çocukların altı veya yedi yaşlarına geldiğinde astıma yakalanma olasılığını arttırdığını; fakat en yüksek risk sınıfına, ilacı, ayda en az bir kez 12 ay boyunca sık bir şekilde kullananların girdiği kaydedildi.


İngiltere’de yayımlanan The Telegraph gazetesinin haberinde, uzmanların, ilacın, yüksek sıcaklık (39 derece veya üstü) geçiren çocuklarda kullanılması ve rahatlatma amacıyla kullanılmaması uyarısında bulunduğu vurgulandı.


31 ülkeden 200 bin çocuk üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre parasetamol alan çocuklarda egzama, burun ve göz akması gibi sorunların gözlenme ihtimalinin daha yüksek olduğu da belirtildi.
 
Sıvı parasetamol olan Calpol’un çocuklar için en yaygın olarak kullanılan ağrı kesici olduğu kaydedilen haberde, ilacın İngiltere’de piyasanın yüzde 60’ına sahip olduğuna işaret edildi.


“EN GÜVENLİ İLAÇTIR, ESAS AMACI İÇİN KULLANILMALI”


Habere göre, araştırmayı yapan Yeni Zelanda’daki Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Richard Beasley,  anne babaların çocuklarına söz konusu ilacı vermeye devam etmesi; ancak kullanım talimatlarına ve fazladan kullanmamaya azami dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi.


Richard Beasley, “Parasetamol çocuklar için en güvenli ilaçtır. Parasetamolun kullanılmaması gerektiğini söylemiyoruz ilacın sadece ‘yüksek ateş’ olarak tanımlanan esas amacı için kullanılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.  


Prof Beasley, doktorların parasetamolun astım riskini arttırdığı konusunda kesin bir kanaate varması için erken bir zamanda daha çok araştırmanın yapılması gerektiğini de belirtti.
 İngiltere Astım Derneği Araştırma Direktör Yardımcısı Leanne Male ise, “Farklı yaşlarda parasetamol kullanımı ile astım ve diğer alerjik durumların oluşması arasında bir bağlantı olduğunu gösteren dünyanın birçok tarafında yapılmış araştırma sonuçları bulunmaktadır. Bu son araştırmanın çocuk ve bebekler için aynı sonuçları taşıması çok önemlidir; çünkü bu bağlantıyı artarak destekleyen araştırma sonuçlarından dolayı bilim adamları parasetamolun bu hastalık riskini nasıl arttırdığını araştırabilecekler.”


“GEÇMİŞE DAYALI BİR ÇALIŞMA”


Calpol’u üreten McNeil firmasının  Direktörü James Walmsley ise, “Bu araştırmanın, anne ve babaların çocuklarına verilen parasetamol miktarları üzerine verdiği bilgilere; yani geçmişe dayalı bir çalışma olduğunu gözden kaçırmamak gerekir” dedi.

815480cookie-checkÇocuklarda parasetamol ve calpola dikkat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.