‘Çocuklarınıza düşkünsünüz’

Minik Kardeş’te çalışmasını “bir şans” olarak gören Hearsum bu günlerde emekliliiğe hazırlanıyor. Toplum üyesi yüzlerce çocuğa emeği geçen Hearsum sorularımızı şöyle yanıtladı:


– Emekli olmak için çok genç görünüyorsunuz?
– Teşekkür ederim ama 70 yaşında bir babaanneyim. Eşime ve torunuma zaman ayırmak istiyorum artık…


– Ne zamandır Minik Kardeş’tesiniz?
– 1991’de başladığımda o zamanki adı Union of Turkish Women Britain’di… Sonra giderek uzmanlaştı ve gelişti. Şimdi Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk toplumu başta olmak üzere hizmet veren bir anaokulu. Bu açıdan toplumunuzun göz bebeği gibi koruması ve kollaması gereken bir kurum oldu. Hani yangında ilk kurtarılacak cinsinden… Ben de bu kurumun yapıtaşlarında yer almaktan çok mutluyum gerçekten.


– Sizce toplum Minik Kardeş’in öneminin farkında mı?
– Minik Kardeş’te çocukları bulunan aileler farkında sanırım ama bütün toplumun bu kurumunu farkında olması hatta gelişmesi için çaba göstermesi gerekir. Bugün toplumda yaşanan intihar gibi üzücü olayların kökenine inildiğinde kültürel uyumsuzluk da bir neden olarak önümüze çıkıyor. İşte Minik Kardeş çocukların iki kültürlü ve iki dilli olarak yetişmesinde çok önemli kurumsal basamaklardan biri sayılır. Bu da eskiden “eksi” olarak görülen göçmenlik, ileride “artı”ya dönüşerek onlara hayatta rekabet gücü kazandıracaktır…


– Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk aileler ile İngiliz aileler kıyaslandığında bir farklılık gözlediniz mi? Örneğin çocuklara düşkünlük ya da kitap okumaya teşvik gibi…
– Çocuklarına çok düşkünler… Onlara verilmesi gereken sevgi ve şevkati fazlasıyla sunuyorlar… Birinci kuşak göçmenler bu ülkedeki sistemi bilmedikleri için tabii bir süre sonra çocukları için yeterli olamıyorlar. Bu onların suçu değil. Bu durumda Minik Kardeş gibi kurumlarla birlikte zorlukları aşmaları gerekiyor. Minik Kardeş’te bazan ailelere yönelik eğitici seminerler oluyor. Bu seminerlere gösterilen ilgi, ailelerin çocukları için sistemi öğretmeye çabaladıkları anlamına da gelir. Ayrıca toplumunuzu çok sıcak ve misafirsever buluyorum. Çok zengin bir kültüre sahipsiniz. Çok hoş insanlarla karşılaştım. Burada da çok iyi bir çalışma ortamım oldu. “Şanslıyımdım” demeliyim…


– Daha önce çocuk yuvası deneyiminiz oldu muydu?
– Evet 1970’de Londra Büyük Belediye’sinde “oyun çalışanı” olarak görev yapmıştım. Dönemin başbakanı Muhafazakar Margaret Thatcher, belediyeyi kapatınca Haringey’de “O’Clock Club- Play Park”ta görev yaptım. Belediye 1991’de bu sosyal kuruluşu kapattı. Kapatılmaması için uzun bir mücadele dönemimiz olmuştu. 


– Aslında siz de bir göçmensiniz? Almanya’dan hangi rüzgar sizi Londra’ya attı?
– Evet. Doğu Almanya’da 1938’te doğdum. Babam küçük bir çiftçiydi. Ruslar topraklarımızı işgal edince annem, babam ve iki abim ile birlikte Batı Almanya’ya göç ettik. Bir gün hep çiftliğimize döneceğimizi hayal ettik… Hatta ben ve abim ziraat okuduk. Ne yazık ki babamızı 36 yaşında yitirince bu hayalimizi gerçekleştiremedik. 21 yaşına geldiğimde Londra’ya Au-pair olarak geldim. Daha sonra 1964’te, Fransa’ya sanat okumak için gittim. Londra tanıştığım şimdiki eşimle Fransa’da evlendik. Ertesi yıl ilk bebeğimiz oldu. Fransa’da 1968 gençlik olaylarının tanığı olduk.


– Minik Kardeş size emeklilik partisi düzenliyor. Duygularınız nedir?
– Çok teşekkür ederim. Toplumunuzun vefa duygusunun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu gecede eski öğrencilerimizi de görmeyi çok isterim. Onların başarıları beni çok sevindiriyor. Emekli olunca toplumunuzla ve dostlarımla bağım kopmayacak. Türkiye’ye de bir kez gitmiştim. Şimdiden seyahat planlarına başladım bile…


***


HEARSUM İÇİN PARTİ


Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk ailelere 20 yıldır hizmet veren Minik Kardeş Çocuk Yuvası, emekli olmaya karar veren çalışanı Gundula Hearsum için veda partisi düzenliyor.


Minik Kardeş’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
                 
“Şimdi sıra bizde… Gundula için gelmiş geçmiş bütün öğrencileriyle birlikte unutamayacağı bir parti düzenliyoruz.  Minik Kardeş dostları ve Gundula’nın bütün öğrencileri aileleriyle birlikte davetlidir.” 


Tarih: 19 Nisan 2008, Cumartesi
Saat: 14:00 – 17:00 arası
Yer:  Londra Toplum Merkezi
22 Moorfield Road
Tottenham, N17 6PY


 

811540cookie-check‘Çocuklarınıza düşkünsünüz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.