ODTÜ’den çığır açacak tıp projesi

Üzerinde çalışılan cihazla vücuda temas olmaksızın hasta dokular tespit edilebilecek.


ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gençer, projeyle, dokuların elektriksel iletkenliğinin görüntülenmesinin amaçlandığını ifade ederek “Geliştirilecek cihazı vücuda temas ettirmeden, sadece tarama yapılacak bölgeye yaklaştırarak tehlikeli olmayacak tarzda bir elektromanyetik alan gönderilerek vücudun tepkisi ölçülecek. Buradan dokuların yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilecek” dedi.


Gençer, “Bu cihazla vücudun herhangi bir bölgesindeki farklılaşma olan dokuları saptayabilmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.


Yöntemle literatürde ilk kez canlı hayvan görüntüsü elde edildiğini anlatan Gençer, “Böylece, geliştirilen sistemin klinikte uygulanabilirliği konusunda önemli bir aşama kaydedildi” dedi.


Gençer, “Projenin tamamlanması için 2 yıllık süremiz daha var. Bu süre sonunda klinik ortamda kullanılabilecek bir cihaz geliştirebilmeyi umuyoruz” dedi.


Cihazın öncelikle deneysel amaçlı kullanıldıktan sonra işlevselliği ve uygulama alanlarının araştırılacağını belirten Gençer, “Bu cihazla beyin kanaması veya iç organ kanamaları ile tümörlü dokular girişimsel işlem yapılmadan tespit edilebilecek” diye konuştu.

722820cookie-checkODTÜ’den çığır açacak tıp projesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.