OECD: ABD ekonomisi yavaşlıyor…

Merkezi Paris’te bulunan OECD’nin gelişmiş ülkelerle ilgili ekonomik tahminlerine ilişkin rapora göre, diğer sanayileşmiş ülkelerde, özellikle Japonya’da ekonomik büyüme kısmen yavaşlarken, avro bölgesinde ise ekonomik büyüme şimdiye kadar nispeten daha iyi görünüyor.

Raporda, ABD’nin gayri safi milli hasılasındaki (GSMH) büyümenin bu yılın ilk çeyreği için yüzde 0,1, ikinci çeyreği için ise “sıfır” olacağı tahmin ediliyor.

OECD, Avrupa’da GSMH’nin ise ilk çeyrekte yüzde 0,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 0,5 büyümesini bekliyor. Avro bölgesinde Almanya’da GSMH’nin ilk çeyrekte yüzde 0,6, ikinci çeyrekte yüzde 0,4, İngiltere’de her iki çeyrekte yüzde 0,6, Fransa’da her iki çeyrekte yüzde 0,4 ve İtalya’da ise her iki çeyrekte yüzde 0,3 büyüyeceği tahmin ediliyor.

OECD’nin tahminine göre, Japonya’da ise ekonomik büyüme ilk çeyrekte yüzde 0,3, ikinci çeyrekte yüzde 0,2 olacak.

Enflasyon kaygıları nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri düşürmesi çağrılarına kulak asmaması gerektiği vurgulanan raporda, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek enflasyon beklentilerini artırmaktan kaçınmak için adımlarını dikkatli atması gerektiği ifade edildi.

ABD’de geçen ay tüketici fiyatları yüzde 4 ve çekirdek üretici fiyatları yüzde 2,2 olmuştu. Avro bölgesinde ise tüketici enflasyonu Şubat 2008’de yüzde 3,3 ve çekirdek enflasyon yüzde 2,5’e yükselmişti.

ABD ve İngiltere’de, insanların gelecekteki enflasyon beklentilerinin kötüleşeceği işaretleri olduğu ifade edilen raporda, merkez bankalarının durumun kontrollerinden çıkmayacağını göstermelerine ihtiyaç bulunduğu vurgulandı.

1169010cookie-checkOECD: ABD ekonomisi yavaşlıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.