Öğrenciler, Rektörlüğün ODTÜ Mezuniyet Töreni’ni bölme kararını protesto etti

ODTÜ Röktörlüğü, Devrim Stadyumu’nda düzenlenen geleneksel mezuniyet töreninin bu yıl farklı yerlerde ve saatlerde yapılacağını duyurdu. Eylem düzenleyen öğrenciler, kararın siyasi olduğunu söyledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) en önemli geleneklerinden olan ve her yıl üniversite yerleşkesindeki Devrim Stadyumu’nda düzenlenen mezuniyet töreni, “kayyum rektör” Verşan Kök’ün hedefinde.

Gökkuşağı renklerine boyanan merdivenlere yönelik tahammülsüzlüğü ile tanınan üniversite yönetimi, ülkenin siyasi gündemine ışık tutan pankatlarıyla bilenen mezuniyet törenin bu yıl Devrim Stadyumu’nda toplu şekilde yapılmasını istemiyor.

Üniversite yönetimi, ilk defa geçtiğimiz yıl pandemi tedbirleri sebebiyle gerçekleştirilemeyen mezuniyet töreninin, bu yıl ise farklı bölümler için farklı yer ve saatlerde düzenleneceğini duyurdu.

Bugün Rektörlük önünde siyasi olduğunu vurguladıkları kararı protesto eden öğrenciler, “ODTÜ’de mezuniyetin tek adresi Devrim’dir” dedi.

“ODTÜ RUHUNA SALDIRI”
Kararı “ODTÜ ruhuna bir saldırı” olarak değerlendiren öğrenciler, bu kararın kampüs bileşenlerinin birlikteliğine baskı ve ifade özgürlüğüne sansür anlamına geldiğini vurguladılar.

Rekörlük önündeki açıklamada, pek çok üniversitenin yaz dönemi boyunca çeşitli önlemler alarak mezuniyet törenlerini düzenledikleri de hatırlatıldı. Aşılama oranı ve ülke genelinde kaldırılan tedbirlerin anımsatıldığı açıklamada “Mevcut koşulları göz önüne aldığımızda 13 bin kişilik Devrim Stadyumu’nun hiçbir törene ev sahipliği yapamaması, alınan kararın siyasi nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır” denildi.

ÖĞRENCİLER MEZUNİYETİ DEVRİM’DE YAPMAKTA KARARLI
Bu sene mezun olan öğrencilerden Ali Demir, taleplerine dair Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri, Üniversite Senatosu ve Daire Başkanlarının tamamı olmak üzere 32 farklı kişiye e-posta gönderdiklerini, çeşitli çözüm önerileri de sunduklarını ancak yalnızca 3 akademisyenden geri dönüş alabildiklerini söyledi.

Mezuniyet töreninin bölümlerin açık alanlarında yapılmasıyla ODTÜ hafızasına zarar verilmeye çalışıldığını belirten Demir, bu kararın gelecek seneleri de etkileyebileceğini vurguladı.

Demir, ancak öğrenciler olarak mezuniyet törenini kendilerini özgürce ifade ettikleri pankartlarıyla Devrim’de yapmaya kararlı olduklarını söyledi.

“TEK ADRES DEVRİM STADYUMU”
Öğrencilerin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Talebimiz oldukça nettir, ODTÜ’de mezuniyet töreninin tek adresi Devrim Stadyumu’dur. Kampüse girişte iki doz aşı şartı, fakültelerin farklı günlere bölünmesi, tribünün sosyal mesafeye uygun düzenlenmesi ve aile bireyi sayı kısıtlaması gibi bizzat bizim Rektörlüğe önerdiğimiz önlemlerin törenin salgın koşullarına uygun düzenlemesi yolunda ziyadesiyle yeterli olacağına inanıyoruz. ODTÜ Rektörlüğünü aldıkları bu vahim karardan vazgeçmeye çağırıyor ve törenin fizibilitesinin planlanması için kampüsün bileşenleri ile ortak toplantı yapılması talebimizi yineliyoruz. 2020 ve 2021 mezunları olarak bizler belirlenen mezuniyet günlerinde pankartlarımız ile Devrim’de hazır olacağız.” (Ankara/EVRENSEL)

2543680cookie-checkÖğrenciler, Rektörlüğün ODTÜ Mezuniyet Töreni’ni bölme kararını protesto etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.