Okaliptüs ağaçları tehlikede

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi uzmanları, uzun araştırmalar sonucunda, yine İsrail’den rüzgarla geldiği belirlenen ve zararlılarla yumurtalarını yok eden böceği geliştirip laboratuvarlarda çoğaltarak umut oldular.


MKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde ekonomik amaçlı yaklaşık 13 bin 505 hektar alanda okaliptüs ağacı bulunduğunu söyledi.


Toprağın suyunu çekerek bataklık oluşumunu önlediği için değerlendirilen okaliptüs ağaçlarının, ilaç sanayisinin yanı sıra kağıt ve mobilya yapımında yoğun olarak kullanılması dolayısıyla ekonomik boyutlarıyla da değerlendirildiğini vurgulayan Doğanlar, fidanların dikimden yaklaşık 10 yıl sonra kesim çağına geldiğini kaydetti.


Doğanlar, son yıllarda, İsrail’den güney rüzgarları ile geldiği tespit edilen, yaprakla beslenen, yumurtalarıyla bitkide kurumaya yol açan “okaliptüs galarası” (Leptocybe invasa) ile “okaliptüs yaprak galarası” (Ophelimus maskeli) böceklerinin verdiği yüksek düzeydeki zararla ağaçlar için risk yarattığını belirtti.


Böceklerin istilasına uğrayan ağacın bir yıl içinde kuruduğunu ifade eden Doğanlar, şöyle devam etti:
“Hatay, Adana, Mersin’de 2001 yılından bu yana okaliptüs ağaçlarında inceleme yapıyoruz. Çalışma sonucunda, ağaçların çoğunda, bu zararlıların yarattığı ve yüzde 70 oranına ulaşan boyutlarda hastalık tespit ettik.
İsrailli uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde, orada da ağaçların hastalanarak kurumaya başladığını, ancak, zararlılarla Avusturalya’dan geldiği tespit edilen ”cleosterocerus chamaeleon” böceğiyle mücadele edildiğini öğrendik.”


YARARLI BÖCEĞİN ÇOĞALTIMINDA OLUMLU SONUÇ


Doğanlar, fakülte laboratuvarlarında, ülkemize yine İsrail’den rüzgarla gelen yararlı böceğin geliştirilmesi yönünde yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını ve mücadelede kullanılmak üzere yoğun bir tempoyla çoğaltımına başladıklarını anlattı.


Ağaca bırakılan bu böceklerin zararlı olanları yok ettiğini ifade eden Doğanlar, “Parlak, bakır renkli bir arı çeşidi olan Cleosterocerus Chamaeleon çoğaltma çalışmalarına başladık. Şu ana kadar yaklaşık 400 böcek elde ettik” diye konuştu.


Doğanlar, yakın bir süreçte yararlı böceğin yaygın kullanımı olanağı yaratacaklarını, böylelikle hastalık dolayısıyla kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan okaliptüs ağaç varlıklarımızı kurtaracak, ekonomik anlamda üretimi yapanlara önemli katkı sağlamış olacağız.


ATIK SULARININ DOĞAL YOLLA ARITILMASI


Özellikle İsrail’de, okaliptüs ağaçlarından atık suların doğal yolla arıtılmasında yararlanıldığını belirten Doğanlar, 10 yaşındaki bir ağacın, yılda yaklaşık 250 ton su tükettiğini kaydetti.


Okaliptüs ağaçlarının ülkemiz için büyük bir avantaj olduğuna dikkati çeken Doğanlar, “İlaç, kağıt, mobilya ve atık su arıtımında kullanılan bu ağaçları koruma altına almamız gerekiyor. Bu varlığımızı korur, atık suların bulunduğu yerlere dikersek doğal bir arıtma tesisine de kavuşmuş oluruz” diye konuştu.



 

1039430cookie-checkOkaliptüs ağaçları tehlikede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.