Çokuluslu şirketlerin gözdesi Londra, Paris

 Vergi Konseyi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından hazırlanan ”Global Finans Merkezleri ve İstanbul” Raporunda Avrupa Şehirleri Araştırmasına da yer verildi.


Londra merkezli Cushman & Wakefield Healey & Baker Şirketinin, Avrupa’da yerleşik ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 501 uluslararası şirketin üst düzey yöneticilerine yönelik anket ve yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleştirdiği bu araştırmada, iş aleminin yatırımda hangi şehirleri tercih ettiği ve ileride yıldızı parlayacak kentler irdelendi.


Araştırmada, Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerin iş yaparken en çok tercih ettiği şehir, Londra olarak belirlendi. Londra’nın hemen ardında da Paris yer aldı.


İkinci bölümde bulunan Frankfurt, Brüksel, Barcelona, Amsterdam ve Madrid ile ilk ikide yer alan kentlere yönelik tercih puanları arasındaki büyük fark da dikkat çekti.


Çok uluslu şirketlerin iş yaparken yöneldikleri diğer kentler de şu şekilde belirlendi:


”Berlin, Münih, Zürih, Milano, Dublin, Prag, Lizbon, Manchester, Düsseldorf, Stockholm, Cenova, Hamburg, Varşova, Budapeşte, Glasgow, Viyana, Lyon, Kopenhag, Roma, Helsinki, Moskova, Oslo, Atina.”


Şirketlerin 2010 yılına kadar olan süreçte genişlemeyi planladıkları şehirler de araştırıldı.


Araştırma sonuçları, önümüzdeki dönemde çok uluslu şirketlerin özellikle Varşova, Prag, Budapeşte ve Moskova’ya yöneleceğini ortaya koydu.


501 şirketin, 2010 yılına kadar temsilcilik açarak, genişlemeyi düşündüğü şehirler arasında İstanbul da yer aldı. Ancak 41 şirket Varşova, 34 şirket Prag, 32’şer şirket de Moskova ve Budapeşte’de temsilcilik açmak isterken, İstanbul’da da iş yapmayı planlayan şirket sayısı 4 olarak belirlendi.


İstanbul, bu sayı ile yine de Manchester, Helsinki, Oslo, Frankfurt, Venedik, Berlin, Hamburg, Stutgart, Zürih, Münih, Glasgow gibi kentleri geride bıraktı.


Çok uluslu şirketlerin Avrupa dışında genişlemek istediği yerlerin başında ise Şanghay ve Pekin geldi.


 

799600cookie-checkÇokuluslu şirketlerin gözdesi Londra, Paris

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.