Olayların faturası Sarkozy’ye

Gerek sağ gerekse sol eğilimli siyasi gazeteler, bugün manşetten verdikleri haberlerde, genç bir kadının yanarak ağır yaralanmasına yol açan Marsilya’daki otobüs saldırısını sert biçimde kınadılar.

Sosyalist Parti’nin önemli isimlerinden Laurent Fabius, Sarkozy’yi sorumsuzlukla ve banliyö gençlerini tahrik etmekle suçladığı açıklamasında, İçişleri Bakanı’nın, asayiş sorununu gelecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için propaganda malzemesi yaptığını ifade etti.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Francois Hollande da Sarkozy’yi suçladığı açıklamasında, İçişleri Bakanının cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasıyla uğraşmaktan, bakan olarak asayiş ve güvenlikle ilgili sorumluluklarını ihmal ettiğini söyledi.

Aşırı sağ parti temsilcileri Jean-Marie-Le Pen ve Philippe de Villers, Sarkozy’yi olayların engellenmesi için yeteri kadar önlem almamakla suçladı.

Bu arada, Sarkozy, basına yaptığı açıklamada, önceki gece Marsilya’da belediye otobüsünü ateşe vererek, bir kadının ağır yaralanmasına yol açan saldırganların en yakın zamanda yakalanmasını umut ettiğini söyledi.
Saldırganların ateşe verdiği otobüsten çıkamayan ve ağır yaralanan genç kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildiriliyor.

Başbakan Dominique de Villepin, kamu taşımacılığının güvenliğinin artırılması için bugün ilgili bakanlarla değerlendirme toplantısı yapacak.

BASIN TEPKİLİ

Le Figaro, Liberation ve Le Parisien gazeteleri, bugün manşetten verdikleri haberlerde ve yaptıkları yorumlarda, bir genç kadının ağır yaralanmasına yol açan saldırıyı şiddetle kınadılar ve bu tür saldırıların kesinlikle haklı gösterilemeyeceğini yazdılar.

Paris’in sorunlu banliyölerinde son bir haftada 6’dan fazla belediye otobüsü ateşe verilmişti.

Fransız istihbarat servisi, geçen hafta yayımladığı bir raporda, banliyölerdeki isyanın birinci yıl dönümünde, sorunlu mahallelerdeki asayiş durumunun yine “endişe verici” olduğu uyarısında bulunmuştu.

Geçen yıl Paris’te başlayan ve ülke geneline yayılan eylemler sonunda 10 bin araç yakılırken, 300 civarında kamu binası ve mağaza kundaklanmıştı.

Hükümet, olayları yatıştırmak amacıyla valilere olağanüstü hal ilan etme yetkisi vermişti.

Fransa’da siyasi gözlemciler, banliyölerdeki asayiş sorununun, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en önemli gündem maddesini oluşturacağını düşünüyor.

1139440cookie-checkOlayların faturası Sarkozy’ye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.