İNGİLTERE… Olmadı be Joan Hanım, olmadı!

Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumun yoğun olduğu Enfield’de İşçi Partisi Milletvekili Joan Ryan’ın partisinden istifa ederek “Bağımsızlar Grubu”na katılması haliyle toplumun da ilgisini çekti. Ryan eski başbakanlardan Gordon Brown’un Kıbrıs özel temsilcisiydi. Haliyle Kıbrıslı toplum kendisini iyi biliyor. Günümüzde de Britanya Alevi Federasyonu’nun öncülüğünde 2015’te kurulan Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası’nın (APPG For Alevis) başkanlığını yapıyor. Alevi toplum da kendisini bu açıdan tanıyor. Ryan Kürtlerin de etkinliklerini yakından izliyordu hani. Bizim toplumun da hakkını yemeyelim, milletvekili seçilmesi için Ryan’a çok ciddi maddi ve manevi destek vermişti.

Ryan’ın yüzde 80’i solcu ve kalanı da Müslüman muhafazakâr olan bizim toplumla kan uyuşmazlığı yönleri ise çok az biliniyordu. Jeremy Corbyn’e karşı bayrak açması ve İşçi Partisi’nde Friends of Israil grubunun başkanı olması bunlardan sadece ikisi denilebilir. Son sağ salvosu Ryan’ı toplumun gözünden düşürdü doğrusu. Olmadı be Joan Hanım, olmadı!

***

Turquazz: Anatolian Jazz & Roots Festival 13-30 Mart tarihleri arasında Art Council England ve Yunus Emre Enstitüsü – London destekleriyle gerçekleşecek. Etkinliğin diğer sponsorları arasında THY, Londra Büyükelçiliği var. Kuzey Londra’daki Rio Cinema’sının da içinde olduğu farklı mekanlarda gerçekleşecek festivalde Türkiye’nin sevilen sanatçısı Erkan Oğur’da 18 Mart akşamı Rich Mix’te sahne alacak. Etkinlerin her birinin farklı katılım payı ya da bazılarının ücretsiz izlenebilecek…

Valla benim kafam karıştı. Biz sömürülen ve ezilenlerden yana olan solcular cazı severiz, çünkü cazın kökleri, sömürgeciler tarafından topraklarından kaçırılan ve köleleştirilen siyahların birbirleriyle müzikle bağ kurmasına kadar uzanır. Üstelik cazın yorumsal tınılarıyla genlerimiz de pek uyuşur. Şimdi Yunus Emre Kültür Merkezi, THY, Londra Büyükelçiliği desteğiyle “Türkiye’den Londra’ya caz esintisi” ne alaka? Orta Çağ’da caz yoktu ki… Batik, ebru ve hat sanatından sonra caza transfer Londra Yunus Emre Enstitüsü için büyük aşama…

***

ABD’nin arka bahçesi sayılan ve iç savaşın eşiğine gelen Venezuela’daki son gelişmeler “Venezuela’da neler oluyor?” başlığıyla, 5 Mart Salı akşamı 18.30’da Tottenham’daki “Field Seat / Kit@pEvi”ndeki panelde ele alınacak. Panelde bizim toplumda bu konuda birikimli üç değerli isim konuşacak. Mustafa Yalçıner, Mehmet Taş, Mesut Akın… Üstelik Yalçıner şu an Venezuela’da ve ayağının tozuyla gelip gözlemlerini sizlerle paylaşacak. Hani bu etkinliği kaçırmayın derim.

***

İngiltere’de faaliyet yürütmekte olan Kıbrıslı Türk ve Rum dernek temsilcileri ve bireysel katılımcılarla “Hedef Federal Kıbrıs… Hedef Kıbrıs’ta Barış!” sloganıyla “İki toplumlu inisiyatif” grubu oluşturuldu. Dalston’daki “Hackney Kıbrıslılar Merkezi”nde geçen Cuma günü bir araya gelen katılımcılar Kıbrıs’ta BM gözetiminde yıllardır süren görüşmelerden bir sonuç çıkmamasından duydukları kaygıları aktararak, “Adada kalıcı barış için sivil inisiyatifin ağırlık koyması gerektiği” ortak görüşünde birleştiler.

İşte Sivil Toplum Kuruluşu (STK) demek budur. “Siyasi iktidarlardan bağımsız düşünme yeteneği olan hatta iktidarlara baskı uygulayabilen” demektir. Umarım kendini STK sanan bazılarına da örnek olur.

2276450cookie-checkİNGİLTERE… Olmadı be Joan Hanım, olmadı!
Önceki haberHDP tabanı kime oy verecek? İşte son anket sonucu
Sonraki haberTCCA’da sağlık taraması
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.