Olmert istifa etti

Olmert televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, aleyhindeki yolsuzluk soruşturmasının ailesine zarar verdiğini, bu nedenle bu kararı verdiğini söyledi.

Masumiyetini kanıtlamaya kararlı olduğunu söyleyen Olmert, kendisini bu konumda olmayarak daha iyi savunacağına inandığını kaydetti.

Yolsuzluk soruşturması, Amerikan vatandaşı Morris Talansky'nin 2006 yılında Olmert'in seçim kampanyası için yaptığı bağışların usülsüz olup olmadığına odaklanıyor.

Kudüs'de gazetecilere açıklama yapan Başbakan Ehud Olmert, görevde bulunduğu süre içindeki icraatını, özellikle de silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesi yönünde attığı adımları savundu.

Olmert, bir süredir gerek son zamanlardaki icraatı gerekse hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle, istifa etmesi konusunda sadece muhaliflerinden değil, partisinden ve koalisyon ortaklarından da baskı görüyordu.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Kadima partisinden bir çok bakanın şimdi liderlik yarışına hazırlandığı haberleri geliyor.

Kadima Partisi üyeleri 17 Eylül'de yeni liderini seçmek üzere oy verecek. Olmert o zamana dek emanetçi olarak başbakanlığı sürdürecek.

Yerini almak için en güçlü adaylar arasında nispeten kısa siyasi kariyerine rağmen Olmert'in yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi planının mimarı Tzipi Livni'nin adı geçiyor.

Eski başbakan Ariel Şaron'un yetiştirdiği söylenen Livni partinin merkez kesiminden adı yolsuzluğa karışmamış nadir isimlerden biri ve İsrail'in bir Filistin devletiyle birarada varolabileceği tezinin en ateşli savunucularından.

Diğer güçlü lider adayları arasında şu anda üç başbakan yardımcısından biri ve Ulaştırma Bakanı olan Şaul Mofaz, Kamu Güvenliği Bakanı Avi Dihter ve Fas doğumlu İçişleri Bakanı Meir Şitrit var.

Barış sürecine etkisi

Pek çok gözlemci Olmert'in zayıf konumunun Filistinlilerle anlaşmaya varabilme olasılığını da baltaladığı görüşündeydi.

Olmert de hafta başında kapalı bir parlamento komisyonu oturumunda çözümün bu yıl olmasını beklemediğinden söz etmişti.

Filistin yönetimi adına müzakereleri sürdüren yetkililerden Saeb Erekat, Olmert'in istifa kararına rağmen bu yıl içinde anlaşmaya varmak için gayretlerini sürdüreceklerini söyledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas'ın danışmanı Erekat, Filistinlilerin tek bir parti ya da kişiyle değil, tüm israillilerle barış sağlamyı hedeflediklerini söyledi.

Erekat bu açıklamaları Washington'da, İsrail dışişleri bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın katılımıyla yürütülen üçlü görüşmeler ardından yaptı.

ABD Dışişleri sözcülerinden Sean McCormack da Bush yönetiminin Orta Doğu'da barış sağlamak üzere her İsrailli liderle çalışmaya hazır olduğunu söyledi. (BBC)

FOTOĞRAF: Olmert hakkındaki soruşturma genişletilmişti

1175580cookie-checkOlmert istifa etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.