Olmert’in sözleri İsrail’i karıştırdı

Olmert’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla Esad’a mesaj ilettiğinin ortaya çıkmasından sonra, Golan Tepeleri’ndeki İsrailli toplum liderleri durum değerlendirmesi için bir araya geldi.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, “Golan Tepeleri, buradan vazgeçmeyi asla düşünmeyecek olan İsrail halkınındır” denildi. Açıklamada, “Golan’da İsrail egemenliğine zarar verme çabalarının ulusal güvenliğe büyük bir tehdit oluşturacağı, bölgede inşaat ve kalkınma faaliyetlerinin sürdürülmesinde mutabık olunduğu belirtildi.

İsrail parlamentosunun (Knesset) Meclis Komisyonu üyesi David Tal da Golan’dan çekilmenin referanduma sunulmasını öngören bir yasanın hemen Meclisten çıkarılacağı beklentisinde olduğunu bildirdi.

Knesset Dışişleri ve Savunma Komisyonunun eski başkanı Yuval Steinitz de Olmert’in Golan’dan çekilmeye hazır oldukları yolundaki sözlerini, “şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir siyaset ve güvenlik kaosu” olarak nitelendirdi. Steinitz, İsrail’in Golan olmaksızın kendisini ve su kaynaklarını koruyamayacağını öne sürdü.

Meclisin Ulusal Birlik-Ulusal Dinci Parti milletvekillerinden Effi Eytam, halen Golan’da Pesah tatilini geçirmekte olan Başbakan Olmert’e hitaben, “İsrail halkı Golan ile birliktedir, Suriye’ye dönüşüne izin vermeyecek” dedi.

Olmert’in partisi Kadima milletvekillerinden Ze’ev Elkin de “Ne yazık ki Başbakan, her zamanki gibi İsrail ve uluslararası kamuoyu ile, tutamayacağı sözlerle, deneme balonları uçurarak oyun oynuyor” dedi. Elkin, Olmert’in “ileriki yıllarda İsrail’e ağır bedel ödetecek, güvenliğine zarar verdiği halde barış getirmeyecek beklentiler” yarattığını kaydetti.

İsrail’in Suriye ile barış karşılığı, Golan’dan vazgeçme niyetlerine tek olumlu tepki, Meretz partisi milletvekili olan partinin eski lideri Yossi Beilin’den geldi. Beilin, Olmert’e bu fırsattan yararlanması ve Suriyelilerle bir an önce ve yoğun bir şekilde görüşmelere geçmesi çağrısında bulundu. Beilin, bu tür bir görüşmenin, Suriye’nin bölgedeki aşırı unsurlarla ilişkilerinde önemli ölçüde değişiklik yaratacağını ifade etti.

1170290cookie-checkOlmert’in sözleri İsrail’i karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.