Olof Palme’yi bir kez daha öldürmeyin!

CHP’Lİ ATİLLA KART GİRİŞİME TEPKİ GÖSTERDİ

1986 yılında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren İsveç’in efsane lideri Olof Palme’nin adını taşıyan parklardan biri olan Kulu’daki Olof Palme Parkı, ilçede kurulacak yeni hastane için belediye tarafından tahsis edilmesi tepki çekti. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Olof Palme Parkı önünde yaptığı açıklamayla girişime tepki gösterdi.

Atilla Kart’ın açıklamasına, CHP Konya İl Başkanı Cumhur Koyuncu, İsveç Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı A. Haydar Akan, CHP İsveç Temsilcisi Nazmiye Halvaşi, Kulu Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan ile parkın korunmasını isteyen yurttaşlar da destek verdi.

HAYIRSEVERLER BEDELSİZ ARSA VERMEYE HAZIR

Olof Palme parkının sıradan bir park olmadığını kaydeden Kart, dostluğun, kardeşliğin ve demokrasinin simgesi olan parkın yerine hastane yapılmak istenmesine sert tepki gösterdi. Hastane yapılması için Kululu hayırseverlerin bedelsiz olarak arsalarını bağışlamaya hazır olduklarını ve uygun hazine arazileri bulunduğunun altını çizen Kart, “O halde neden buraya hastane yapmakta birileri ısrar ediyor. Burada belediye meclisinden oy veren CHP’li de olsa MHP’li de olsa, AK Partili de olsa bizim için hiç fark etmez, bizim farkımız bu. CHP yanlış yaparsa onun da üstüne gideriz” dedi.

RANT UĞRUNA PARKI KATLEDİYORLAR

Söz konusu hastaneye Kulu’nun ve bölgenin ihtiyacı olduğunun altını çizen Kart, bölgeye hitap edecek şekilde Kulu-Cihanbeyli yönünde yapılmasını talep ettikleri hastane için yıllardır başvurular yaptıklarını belirterek, “Yıllardır bunun takibini yapıyoruz. O zaman neden Kulu’nun, Cihanbeyli’nin bu bölgenin hak ettiği bölge hastanesini yapmıyorsun. Getirip kişisel ve siyasi çıkar hesapları, rant hesapları uğruna gelip burada parkı katlediyorsun. Oraya balta vurmak istiyorsun. Daha da ötesi 40 yıllık 50 yıllık Kulu-İsveç dostluğuna darbe vurmak istiyorsun. Buradan Kulu adına haykırıyoruz. Buradan bölge adına haykırıyoruz. Niçin haykırıyoruz. Geçmiş 50 yıllık hukukumuz adına. Dostluğumuz adına, kardeşliğimiz adına ve yeşil bir Kulu adına buradan haykırıyoruz. Buraya balta vuramayacaksınız diyoruz. Kululu buna engel olacaktır diyoruz” diye konuştu.

İsveçlilerin Türkiye denilince Kulu’yu akıllarına getirdiklerini kaydeden CHP İsveç Temsilcisi Nazmiye Halvaşi de yarım asır önce İsveç’e misafir işçi olarak giden Kululuların farklı bir sosyo-ekonomik konumlarının bulunduğunu ifade etti.

PALME’Yİ İKİNCİ KEZ ÖLDÜRMENİN İZAHI OLAMAZ

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’in, Türkiye ziyaretine Kulu’dan başlayarak Olof Palme’nin başlattığı dostluk ilişkisini perçinlediğinin altını çizen Halvaşi, konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Yazısında, Kulu Belediyesi’nin, Kulu halkına rağmen, ilçenin simgesi haline gelen Olof Palme Parkı’nı yok etme girişimleri başlatmasının vahim ve anlaşılması son derece zor bir politika olduğunu öne süren Halvaşi, “bütün dünyada, barışı simgeleyen Olof Palme’yi yeniden, hem de en çok destek verdiği göçmen kitlesinin anavatanında katletmeye, ikinci kez öldürmeye kalkışmanın hiçbir izah tarzı olamaz” görüşüne yer verdi.

BOZKIRDAKİ AĞAÇLARIN DEĞERİ ÖLÇÜLEMEZ

Yazısında, Kulu gibi orman ve yeşil dokusundan mahrum bir bozkır yöresinde, Park’ın içindeki 50 yıllık ağaçların değerinin ölçülemeyeceğine değinen Halvaşi, “başka alternatifler varken bu parkın ağaçlarını katletmeye kalkışmak, ilçelerine İsveç’ten yaptıkları katkılarla tanınan İsveçli Kululuların göç tarihinin sayfalarını da yırtıp, çöpe atmak gibi insanlık dışı bir davranış olacaktır” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI: ‘BAKAN ŞEHRE YAKIN OLSUN DEDİ’

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise tartışmaların ardından yaptığı açıklamayla kendini savundu. Kulu’ya yapılacak olan Devlet Hastanesi için ilçeye gelen Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’ın alternatif yer göstermelerini istediğini ifade eden Yıldız, “biz de kendilerine elimizde mevcut olan ve hastane yapılabilecek olan Dinek Mahallesi, Katırın Tepesi ve TOKİ için ayrılan Alparslan Mahallesi’ndeki yerleri gösterdik. Ancak bakan beyler buraların uzak olduğunu hastanenin şehrin merkezinde olmasının daha faydalı olacağını ulaşımın hastaneye intikalin daha kolay olacağını, Olof Palme Parkının hastaneye tahsis edilmesi halinde bu hastanenin yapılabileceğini ifade ettiler” dedi.

PALME İSMİ DEĞİŞMEYECEK

Kendisinin de hastanenin Dinek Mahallesi’nde yapılmasından yana olduğunun altını çizen Yıldız, “ancak sayın bakanımızın bize ifade ettikleri aklımıza yattı ve bu konuyu meclisimize taşıdık ve oy birliği ile MHP’li ve CHP’li arkadaşlarımızın desteği ile kabul edildi. Oradaki ağaçlar kesilmeyecek orası hastanenin bir dinlenme bahçesi olacak. Olof Palme ismi de değişmeyecek. Palme’nin İsveç’teki hemşehrilerimize katkılarını biliyoruz. Dolayısıyla böyle bir insanın isminin değiştirilmesi de doğru değildir” görüşünü savundu.

SOSYAL DEMOKRASİNİN ÖNCÜSÜYDÜ

İsveç’in dünyaca sevilen başbakanı Olof Palme, üçüncü dünya ülkelerindeki sosyal demokrasinin gelişmesi için yaptığı girişimlerle tanınıyordu. 28 Şubat 1986 yılında suikasta kurban giden Palme, 1965’te ABD’nin Vietnam’a yönelik saldırılarına yönelik yaptığı sert eleştirilerle dikkat çekmişti. Türkiye’de Kulu’nun yanı sıra İzmir ve Tunceli’de de Palme adını taşıyan park ve caddeler bulunuyor.

1350400cookie-checkOlof Palme’yi bir kez daha öldürmeyin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.