Ölüm Gemisi São Paulo okyanusa batırıldı

Ramis SAĞLAM / İzmir Evrensel – Ölüm Gemisi São Paulo 180 günlük bekleyişinin ardından Brezilya Donanması tarafından 3 Şubat günü Atlas Okyanusu’na batırıldı. IBAMA “Okyanustaki canlı yaşama zarar verildi” diye tepki gösterdi.
Brezilya’ya yakın uluslararası sularda 180 gündür bekletilen tehlikeli atık madde içeren eski uçak gemisi São Paulo, Brezilya Donanması tarafından 3 Şubat Cuma günü Brezilya’nın 350 km açığında Atlas Okyanusu’na batırıldı.
Brezilya’da yayımlanan G1 Globo haber sitesinin haberine göre, Donanma yayınladığı notta São Paulo ile ilgili, “Brezilya Devletinin lojistik, operasyonel, çevresel ve ekonomik zarar görmesini önlemek için prosedür, Brezilya Donanması tarafından gerekli teknik yeterlilik ve güvenlikle gerçekleştirildi” bilgisini verdi.  
FEDERAL MAHKEME BATIRMA İŞLEMİNE İZİN VERDİ
Brezilya Çevre Bakanlığı (IBAMA), eski uçak gemisi São Paulo’dan sorumlu şirketle uzun süredir devam eden anlaşmazlığın ve askeri veya sivil herhangi bir limana yanaşma izninin aylardır verilmemesi nedeniyle “Gemiyi denize terk edeceğiz” açıklamasıyla yeni boyut kazanmıştı. Brezilya 5. Bölge Mahkemesi, Federal Kamu Bakanlığı’nın (MPF) talebini reddederek, Donanmanın uçak gemisini batırmasına izin verdi.
“ULUSLARARASI ORGANİZE SUÇ İŞLENDİ”
Fransa Donanması için üretildikten sonra Brezilya Donanması’na satılan São Paulo, hurdaya ayrıldıktan sonra Türkiye’deki SÖK Gemiciliğe sökülmek üzere satışı yapılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “şartlı onay” vermesinin ardından gemi Türkiye’ye doğru yola çıkmıştı. Uluslararası çevre örgütleri başta olmak üzere Türkiye’deki emek ve çevre örgütlerinin karşı çıkması üzerine tehlikeli atık ve asbest barındıran geminin Aliağa’ya gelişi durdurulmuştu.
Fransa, Brezilya başta olmak üzere tehlikeli madde envanteri bilinmeden (IHM) Türkiye’ye getirilip şartlı onay verilmesi Türkiye Çevre Bakanlığını da organize işlenen suçun içine dahil etmişti.
Gelişmelerle ilgili Gemi Söküm STK (NGO) Platformu da kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede, donanmanın tehlikeli atık miktarı, toksisite ve şüpheli radyoaktivite barındıran São Paulo’yu bir limana yanaştırmama niyetinde olduklarını ve gemideki tehlikeli kimyasalların yeniden incelenmesi gerektiğine vurgusunu yapmıştı. Brezilya donanmasının gemideki küçük bir sızıntıyı bahane edeceğini iddia eden NGO’nun iddiaları, geminin batırılmasıyla iddia olmaktan çıkmış oldu.
“OKYANUSTAKİ CANLI YAŞAMINA ZARAR VERİLDİ”
IBAMA, geminin batırılmasının çevresel risklere neden olabileceğini açıkladı. IBAMA’dan yapılan açıklamada, “Geminin yapımında bulunan kirletici maddelerin salınması, filtreleme kapasitesini bozabilir. Suda yaşayan organizmaların büyümesini engelleyebilir. Okyanus tabanı üzerindeki fiziksel etki, türlerin ölümüne ve ekosistemlerin bozulmasına neden olabilir. Odaların yalıtımında kullanılan gazların (CFC’ler ve HCFC’ler) emisyonu, duvarların aşınmasından ozon tabakasının bozulmasına katkıda bulunabilir. Karkas, doğal biyolojik çeşitliliğe zarar veren istilacı türleri çekebilir. Kap boyalarında bulunan mikroplastikler ve ağır metaller, suda yaşayan organizmalarda istenmeyen biyobirikimin ana unsurları haline gelebilir” denildi.
2666390cookie-checkÖlüm Gemisi São Paulo okyanusa batırıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.