Ölüm gemisi São Paulo yolda, Aliağa ayakta: İzin vermeyeceğiz!

Aliağa’da sökülmek istenen asbestli savaş gemisi São Paulo, tepkilere rağmen Rio Limanı’ndan yola çıktı. İzmirliler “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” diyerek miting düzenledi.
Aliağa’da gerçekleşen mitinge İzmir’den, çevre il ve ilçelerden yoğun katılım sağlandı. Petrol-İş Aliağa Şube önünde toplanan kitle, “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” yazılı ortak pankart arkasında “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Ölüm gemisi durduracağız”, “Zehirli gemi istemiyoruz”, “Sermaye elini doğamızdan çek” sloganları eşliğinde Demokrasi Meydanı’na yürüdü.
Fotoğraf: Evrensel
Mitinge, DİSK, KESK, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Emek Partisi, HDP, SOL Parti, TİP gibi birçok siyasi parti ve çevre örgütleri katıldı. Geminin yolda çıkmasına tepki gösteren kitle, çevre kirliliğinin sadece Aliağa ile sınırlı kalmayacağına, ülkenin dört bir yanının kirleneceğine dikkat çekti.
“GEMİYİ ALİAĞA’YA KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Aliağa Emek ve Platformu adına basın açıklamasını okuyan Deniz Gümüştekin, yıllardır Aliağa’nın denizinin, havasının ve toprağının sanayi işletmelerinden dolayı kirlendiği hatırlattı. Gümüştekin, “Biz bu gemiyi buraya getirmek isteyenleri, biz işçilerin, kentin sakinlerinin yaşamlarını tehlikeye atmakta beis görmeyenleri iyi tanıyoruz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Gümüştekin, “São Paulo gemisinin ihracatı için Sök Denizcilik’in edindiği tehlikeli maddeler envanterinin, geminin sadece en fazla yüzde 12’sinin tespite tabi olduğu bir metot ile yapılmış olduğunu uzmanların açıklamalarından takip ediyoruz. Bu haliyle bile tehlikeli madde envanterini yapan şirket tarafından kabul edilen, yüzlerce ton kurşun, kadmiyumlu boya, radyoaktivite tehlikesi, işçi ve halk sağlığına uygun bertarafı ile ilgili hiçbir güvencemiz olmayan, belirsiz miktardaki asbesti, Aliağa’da kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
“BAKANLIĞIN VERDİĞİ İZİNLER DERHAL İPTAL EDİLSİN”
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı bir avuç sermayedarın değil halkın bakanlığı olmaya davet ediyor ve verdiği izinleri bir an evvel iptal etmesini istiyoruz” diyen Gümüştekin, taleplerini şöyle sıraladı:
  • São Paulo ve diğer tüm zehirli gemiler, nerede yapılıyorsa orada sökülsün.
  • Aliağa Gemi Söküm Tesisleri tam anlamıyla denetlensin ve çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilsin.
  • Mevcut yönetmeliklere kağıt üzerinde uyan ancak insan ve çevre sağlığını hiçe sayan işletmeler kapatılsın.
  • Bakanlığın verdiği izinler derhal iptal edilsin.
Fotoğraf: Evrensel
SOYER: İZMİR DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL
Ölüm gemisine karşı Gündoğdu Meydanı’nda da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla etkinlikte düzenlendi.
Tunç Soyer konuşmasında, “Gemi yola çıktı, bugün Brezilya Büyükelçiliği önünde pankartlarımızı açtık ve uyardık; bu gemi İzmir’e gelmeyecek dedik. Gemi yolda, muhtemelen 30-40 gün içinde İzmir’de olacak ama bu gemiyi buraya sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. İzmir’e hep beraber sahip çıkacağız. Geldikleri gibi gidecekler” dedi.
Etkinlik, Moğollar’ın konseriyle sürdü.
Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
2627120cookie-checkÖlüm gemisi São Paulo yolda, Aliağa ayakta: İzin vermeyeceğiz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.