Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

Taksim ve çevresine sabah saatlerinden itibaren çok sayıda polis ve TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) yerleştirildi, bazı sokaklara giriş yasaklandı.

LGBTİ dernekleri gözaltına alınan üyeleri olduğunu duyurdu. Polis, saat 17’de yapılması planlanan Trans Onur Yürüyüşü öncesi İstanbul LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) binası önünde basın açıklaması yapan bireylere, ardından da Mis Sokak’ta toplanan gruba müdahale etti.
Öte yandan yürüyüşü bir grup da Taksim’deki yürüyüşü protesto etmek istedi. Doğan Haber Ajansı, tekbir getirerek Taksim’e yürüyen gruptan yaklaşık 11 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İstanbul Valiliği Onur Haftası kapsamında yürüyüşlere izin vermediğini açıklamıştı. Valiliğin cuma günü yaptığı açıklamada “19-26 Haziran günleri LGBT üyeleri tarafından Taksim’de düzenleyecekleri bir yürüyüşe çağrı yapıldığı anlaşılmaktadır… bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir” denilmişti.

Açıklamada yasağın gerekçesi ise “Başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeninin gözetilmesi” olarak belirtildi.

Alperen Ocakları’nın İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, Salı günü bir basın toplantısı düzenlemiş ve “Sayın devlet yetkilileri bunlarla bizi uğraştırmayın. Ya gereğini yapın ya da biz gereğini yapacağız. Biz her şeyi göze aldık direk yürüyüşü engelleyeceğiz. Biz şimdi uyarıyoruz. Önceden olacakları bildirdik, bundan sonra olacakların sorumlusu biz değiliz” demişti.

LBGTİ dernekleri ise 26 Haziran’da planladıkları gibi 14. Onur Yürüyüşü’nü yapacaklarını duyurdu. İstanbul LGBTİ+Onur Haftası grubu geçen yıl da Valilik’ten yürüyüşe izin verilmediğini, buna rağmen sokağa çıktıklarını ve yürüyüşe katılmak isteyenlere polisin müdahale ettiğini hatırlattı.

1489910cookie-checkOnur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.