Opportunity iki yıl sürecek yürüyüşe hazır

Kızıl Gezegen'e Mart 2004'te sadece üç aylığına gönderilmesine karşın ikizi Spirit ile birlikte hala faal olan Opportunity, yeni hedefine ulaşmak için Mars'ta şimdiye dek katettiği mesafenin iki katına denk gelen yaklaşık 11 kilometre civarında yol alacak. 

Opportunity'ye son derece zor bir görev verildiğini açıklayan NASA, robotun şimdiye dek incelenecek en büyük krater olacak Endeavour'a ulaşmasıyla, Mars'ın çeşitli jeolojik katmanları ve değişik kaya örneklerini analiz etme olanağı bulacak. 800 metre genişliğindeki Victoria Krateri'nden kısa süre önce çıkmayı başaran ve günde 100 metre katedecek Opportunity'nin hedefi Endeavour, 22 kilometre genişliğinde. 

NASA'nın Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter'ın ayrıntılı uydu görüntüleri ve yeni yüklenen yazılımı sayesinde, yolunun üzerindeki engelleri ve büyük kayaları aşmak için doğru kararları verebilecek Opportunity'nin ikizi Spirit gibi önemli bir tahrik sorunu bulunmuyor. Spirit, bir tekerleğindeki arızadan ötürü sürekli geri hareket etmek zorunda bulunuyor. 

Opportunity, Meridiani ovasına indiğinden bu yana, Kızıl Gezegen'de bir zamanlar suyun varlığının kanıtları dahil olmak üzere Mars jeolojisine ilişkin birçok önemli veri topladı. 

1179080cookie-checkOpportunity iki yıl sürecek yürüyüşe hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.