Organ nakli internetle hızlanacak

Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi görevlisi Dr. Haluk Yılmaz, düzenlenen bir panel için geldiği Konya’da, organ naklinin Türkiye’de henüz istenilen düzeyde olmadığını bildirdi.


Sürekli değişse de son alınan kayıtlara göre Türkiye’de 11 bin 676 hastanın böbrek, 930 hastanın karaciğer, 205 hastanın kalp, 3 kişinin kalp kapağı ve 53 hastanın da pankreas nakli için sıra beklediğini vurgulayan Yılmaz, bu organ bekleyenlerin, kan grubundan doku özelliklerine kadar bütün nakil için gerekli özelliklerinin Organ Bekleme Listesi’nde kayıt altına alındığını bildirdi.


Bir organ bağışlandığında kişinin bilgilerinin kime uyduğunu belirlemenin saatler alabildiğini dile getiren Yılmaz, ”Bu bazen zor durumda bırakabiliyor. Çünkü kadavranın yakınları cenazeyi hemen almak istiyor ve beklemek durumu güçleştiriyor. Bu noktada yaşanan sorunları aşılmasında zorlanıyoruz” dedi.


Yılmaz, ”Ulusal Organ Bekleme Listesi Projesi” kapsamında bu tür sorunların kaldırılmasının planlandığını belirterek, şöyle devam etti:


”Proje kapsamında Organ Bekleme Listesi internet ortamına aktarılacak. Bu listeye sadece nakil merkezlerindeki yetkili kişiler girebilecek. Örneğin Van’da bağışlanan bir organ çok kısa sürede listeye girecek ve yine Türkiye’nin diğer ucunda ölüm-yaşam çizgisinde bekleyen hasta bulunup nakil en kısa zamanda yapılabilecek. Aynı şekilde organ beklerken ölen bir hasta listeden hemen çıkarılacak. Faksla gönderme ve kayıt altına alma işlemleri son bulacak.”


Yılmaz, Organ Bekleme Listesi’nin internet ortamına aktarılmasının 3 ay içinde tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.



 

1035290cookie-checkOrgan nakli internetle hızlanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.