Orhan Pamuk: Türban bir gelenektir

Pamuk, İtalyan gazetelerinden La Repubblica’da bugün yayımlanan demecinde, Türkiye’de türban serbestisine ilişkin yasal düzenlemeler çerçevesindeki tartışmalara değindi.


Pamuk, türban ve benzeri konularda, dayatmacılığın asla çözüm olamayacağına dikkati çekerek, “Bu hassas bir meseledir. Profesör edasıyla tepeden bir çözüm dayatmak, hata olacaktır” diye konuştu.


Türban ve başörtüsü kullanan kadınlara Türkiye’de her kesimde rastlanabileceğini de belirten Pamuk, konuya ilişkin değerlendirmesinde özellikle iki noktaya dikkati çekti:


“Türban sorunu, her şeyden önce, kendi başına bir kökten dinci nitelik taşımamaktadır. Zira bizde kadınlar, bir zamanlar İtalya’da da olduğu gibi, geleneksel olarak eşarp takmaktadırlar. Türkiye’de başlarını örtmeye alışmış kadınların oranı da halen yüksektir. İkincisiyse başörtüsünü, sadece AK Parti yanlıları değil, sosyal demokratlara yakın kadınlar da kullanıyor.”


“İDEAL OLAN, DAVRANIŞLARI SAYGIYLA KARŞILAMAKTIR”


Pamuk, “Türkiye’de insanlar, türbanın daha ziyade siyasi simge olduğu düşüncesiyle türban karşıtı gösteriler için meydanlara iniyorlar. Bu bir özgürlük hakkı mı yoksa bir dinsel dayatma mıdır?” sorusunu da şöyle yanıtladı:


“Kim bunu cevaplama iddiasına bulunursa müteakiben hatalı bir çözüm dayattığında aptal konumuna düşer. İdeal olan davranışları saygıyla karşılamak; meseleye şefkat ve ılımlı biçimde yaklaşmak; sorunlara ve insanlara otoriter bir tavırlara yaklaşmayıp bunları anlamaya çalışmaktır. Ben, edebiyatta hep böyle bir tavır içerisinde olmaya gayret gösterdim.”


Pamuk, üniversitelerdeki türban yasağı nedeniyle kimi insanların öğrenim hakkından yoksun kalarak mağdur duruma düştüklerine de işaret etti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başörtülü kızlarını ABD okutmak durumunda kaldığını hatırlatan Pamuk, ancak herkesin böyle bir imkana sahip olmadığını belirterek, şöyle konuştu:


“Türkiye’de paradoks şudur: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın türban takan kızları, kendilerini özgür hissedebilmek için kökten dinci Bush’un Amerika’sına gitmek zorunda kalmışlardır. Erdoğan, güçlü birisi olduğu için kızlarını yurt dışına okumaya gönderebilmiştir. Ama diğer kızlarsa savunmasız durumdadırlar.”



 

1054970cookie-checkOrhan Pamuk: Türban bir gelenektir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.