Orkideler suyun iki yakasını birleştirdi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye ve Yunanistan’ı buluşturan projeyle doğal orkide türlerinin korunması amaçlanıyor…

Türkiye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren orkide türlerini korumak amacıyla geliştirilen (ICON) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sürüyor. AB Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nın da desteklediği proje kapsamında Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçelerindeki arazi çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi’nden 65 öğrenci katıldı. Projenin Türkiye ayağı sorumlusu olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Doç. Dr. Hakan Sert öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında bölgede bulunan doğal orkide populasyonları taranarak kayıt altına alındı.

orkide1
Orkideler suyun iki yakasını birleştirdi

Türkiye ve Yunanistan’da Doğal Yayılış Gösteren Orkide Türlerini İnteraktif Koruma Platformu (Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey, ICON) projesi kapsamında yürütülen çalışmalar Antalya’da sürdürülüyor. Geçtiğimiz hafta Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Konferans ve Atölye çalışmalarının ardından araziye çıkan proje ekibi, Türkiye’de doğal yayılış gösteren orkide türlerinin bulunduğu alanlarda izleme çalışması yaptı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ORKİDELER İÇİN ARAZİDE
Antalya’nın önemli doğal orkide yayılış bölgelerinden Kemer ilçesi sınırlarındaki Kesme Vadisi ile Kumluca ilçesine bağlı Adrasan çevresinde yapılan teknik inceleme çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim gören 65 öğrenci katıldı. Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından da desteklenen projenin Türkiye ayağı sorumlusu da olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Doç. Dr. Hakan Sert önderliğinde yürütülen çalışmalarda bölgede bulunan doğal orkide populasyonları taranarak kayıt altına alındı.

DENİZ: ‘ANTALYA ORKİDELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTADA’
Türkiye’de yaklaşık 170 doğal orkide türünün yayılış gösterdiğini ancak büyük çoğunluğunun yumrularından salep edildiğinden dolayı bazı türlerin ciddi tehlike altında olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr. İ. Gökhan Deniz, Antalya’nın bu nadir bitki grubunun yayılışında çok önemli bir noktada olduğunu vurguladı. Projeyle türlerin korunmasında yayılış bölgelerinin belirlenmesi ve izleme çalışmalarıyla takip edilmesinin önemli olduğuna işaret eden Deniz, doğal değerlerin korunması için öncelikle türlerimizin bilimsel çalışmalar eşliğinde topluma tanıtılması ve sevdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

GELECEĞİN DOĞA EĞİTMENLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Deniz, Türkiye’de doğa eğitimi ve çevre değerlerine yön verecek olan Fen Bilgisi Öğretmenliği ile doğa bilimine yön verecek olan Biyoloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla yürütülen bu ve benzeri çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

2022660cookie-checkOrkideler suyun iki yakasını birleştirdi
Önceki haber‘Hani seçimle gelen seçimle gider diyordun’
Sonraki haberTürk kültüründe ateş ve ocak neden bu kadar önemli?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.