Orman Genel Müdürlüğü, 4,2 milyar TL’lik bütçeden 26 helikopter için bin TL ayırmış!

Orman Genel Müdürlüğünün 4.2 milyar TL’lik bütçeden 26 helikopter alımı için yalnızca bin TL kaynak ayırdığı ortaya çıktı. CHP’li Emir, “OGM bütçesi hiç yangın olmayacakmış gibi planlanmış” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Orman Genel Müdürlüğünün 4.2 milyar TL’lik bütçeden 26 helikopter alımı için yalnızca bin TL kaynak ayırdığını belirterek, “Uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangında iletişim amaçlı kullanılan telsizler için 10 milyon TL bütçe ayrılmış ancak bu bütçeler hiç kullanılmamış” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, “OGM bütçesi hiç yangın olmayacakmış gibi planlanmış” ifadesini kullandı.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunu TBMM gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. OGM’nin 2021 yılı için orman yangınlarına yönelik yalnızca 193 milyon TL’lik kaynak ayırdığını ifade eden Emir, şunları söyledi:

YALNIZCA BİN TL’LİK KAYNAK
“Bütçe kalemleri de bu hazırlıksızlığı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türk Hava Kurumunun uçaklarını hangarda çürüten, ‘yangına helikopterlerle müdahale edeceğiz’ diyen OGM, 26 helikopter alımı için ise bin TL’lik ödenek ayırmış. Yalnızca bin TL. Yani biz bu yıl helikopter de almayacağız demişler. Yine aynı başlık altındaki diğer kalemlere baktığımızda da benzer bir durumu görüyoruz.

SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR
Uçak ve helikopter hangarı inşaatı için 40 milyon TL ödenek ayrılmış ama işin gerçekleşme durumu sıfır. Sayısal el telsizleri için 15 milyon TL kaynak ayrılmış yine işin gerçekleşme durumu sıfır. Orman Yangınları Karar Destek Sistemi yazılım alımı yapacağız demişler 3 milyon 400 bin TL kaynak ayırmışlar. Bu işi de yapamamışlar. Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Orman Genel Müdürlüğünün 2021 yılı bütçesi 4.2 milyar TL ama orman yangınlarıyla mücadele için ayrılan bütçe yalnızca 193 milyon 496 bin TL, bunun da yalnızca 3 milyon 395 bin TL’si harcanmış. Geri kalan kaynağın ne olduğu da bilinmiyor.

HİÇ YANGIN ÇIKMAYACAKMIŞ GİBİ
Orman yollarına ilişkin hizmetlere baktığımızda 192 yangın emniyet yolu açılması planlanmış ama ilk 6 ayda ancak 34 adet yangın emniyet yolu tamamlanabilmiş. Üretim yolu tamir bakımı için 65 milyon TL’lik kaynak ayrılmış, harcanan para yalnızca 17.5 milyon TL. Birçok kalemde planlanan işlerin yalnızca yüzde 10’luk kısmının tamamlanabildiğini görüyoruz. OGM bütçesi, hiç yangın olmayacakmış gibi planlanmış. Bu şekilde bir planlama kabul edilemez. Bu rakamları gördüğümüzde yangınlara neden etkin şekilde müdahale edilemediğini daha iyi anlıyoruz. (Ankara/ EVRENSEL)

2537500cookie-checkOrman Genel Müdürlüğü, 4,2 milyar TL’lik bütçeden 26 helikopter için bin TL ayırmış!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.