‘Orta sınıf devrimdem kaçıyor’

Venezuala’da Çavez’in muhalif bir televizyon kanalının kapatılması ve ülkedeki son gelişmelerle ilgili haber ve yorumlar İngiltere basınında geniş yer buldu.

The Times, Cumhurbaşkanı Hugo Çavez tarafından darbecilikle suçlanan muhalif televizyon kanalının kapatılmasının ülkedeki kutuplaşmayı artırdığını ve orta sınıfı ürküttüğünü yazdı.

The Times’ın yorumu şöyle:

“Venezuelalı zenginler 1999’dan sonra yani sosyalist Cumhurbaşkanı Çavez’in iktidara gelmesinden sonra yavaş yavaş ülkeyi terk etmeye başlamışlardı. Çavez’in ateşli söyleminden korkuya kapılmışlardı. Ocak ayında üçüncü kez cumhurbaşkanlığına seçilen Çavez şimdi dediklerini yapmaya, iddia ettiği gibi Venezuela’yı ’21’inci yüzyıl sosyalizmine’ dönüştürecek adımlar atmaya başladı.”

“Enerji ve haberleşme sektörünü millileştireceğini ilan eden Çavez, ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yürütme yetkisi aldı. Bazı Venezuelalılar, Küba’ya benzemeye başladıklarını söylüyorlar” yorumunu yapan gazete, “Artık sadece zenginler değil, orta sınıf Venezuelalılar da ülkeyi terk etmeye başladı. Ocak ayından bu yana, Amerikan Büyükelçiliği’ne yapılan vatandaşlık ve vize başvurularının sayısı ikiye katlandı. Avustralya, Portekiz ve İspanya elçiliklerinin önünde her sabah uzun kuyruklar oluşmaya başladı” diye devam etti.

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times da başyazısında “Venezuela’nın en popüler televizyon kanalının kapatılması ifade özgürlüğüne bir darbedir. Bu karar, keyfi ve baskıcı yönetim tarzını yansıtmaktadır” yorumunu yaptı.

Gazete’nin değerlendirmesi özetle şöyle:

“1970 ve 80’lerdeki karanlık askeri yönetimlerin ardından medyanın daha açık olmaya başladığı bir bölgede böyle bir karar geriye doğru atılmış bir adımdır ve üzücüdür. Evet, kanal kendi sonunu hazırladı. Açık şekilde taraflı yayın yapıyordu. Çavez, kanal sahiplerinin beş yıl önceki anayasal düzeni kısa bir süre kesintiye uğratan darbe girişimine açıkça destek verdiklerini savunuyordu. Kanalın yayınları ülkeyi kutuplaştırdı. Ancak bunlara karşı yapılacak şey kanalın yayın izninin uzatılmaması olmamalıydı. Adalet sistemi içinde çözüm aranmalıydı.”

1151680cookie-check‘Orta sınıf devrimdem kaçıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.