Ortak aday mümkün

Nuray Sancar / EVRENSEL –  

Seçim tarihinin açıklanması ile birlikte Millet İttifakının aday konusunu daha fazla erteleyemeyeceği bir kavşağa gelindi. Gelgelelim hem aday hem de seçim sonrası rol dağılımı bakımından yönelimi netleşememiş masada, masa dışındaki kesimlerin beklentilerinin de ikiye katladığı bir gerilim var. Davutoğlu’nun güçlendirilmiş parlamenter sistemden çok, güçlendirilmiş başkanlık sistemi diye adlandırılmayı hak eden, Millet İttifakındaki genel başkanlarının cumhurbaşkanlığıyla eşit ağırlıkta imzaya sahip olduğu bir formülü seslendirmesi ilginç oldu. İster istemez partilerin ittifaka getirebileceği oy oranlarını konuşturdu. Babacan’ın kazanabilir aday olarak kendisini işaret etmesi de öyle. Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’na mesafesi de işleri zaten karmaşıklaştırmıştı.

Dış faktör ise Emek ve Özgürlük İttifakı. Bu ittifakın partileri, tek adam rejimini yenmek için kendilerini de kesen bir adayda ortaklaşılması gerektiğini sürekli vurguladılar. Ancak kendi masalarını toparlayamayan Millet İttifakı partileri böyle bir girişimde bulunmaktan imtina etti. İyi Parti hiçbir biçimde HDP ile aynı cümlede anılmak istemiyor.

HDP ile 5 sol partinin Emek ve Özgürlük İttifakını oluşturması birkaç ay önce bu masadaki ‘HDP ile görüşün’ basıncını nasıl hafifletmişse, HDP’nin -içinde bulunduğu ittifakın üyelerinin ancak basından duyduğu- ‘kendi adayını çıkarma’ kararı da sonuç için ikinci turu göze almak pahasına aynı ölçüde rahatlatmış sayılır. Ama bu durum, aday belirlerken HDP’nin kırmızı çizgilerinin umursamamak anlamına gelmeyecek muhtemelen.

HDP sık tekrarlandığı üzere seçim kazanmak isteyen ittifaklar için ‘kilit parti.’ HDP seçmenlerinin ne yapacağı hem Cumhur hem de Millet İttifakı için önemli. İyi Parti’deki kasılma durumu ile HDP’yle görüşme ihtimali arasında sıkışan CHP, HDP’nin ‘Kendi adayını çıkarma’ çözümüyle biraz nefes alma zamanı da kazandı sayılır. Ama bu çözüm 6’lı masanın HDP’yi gözeten bir aday çıkarması durumunda el rahatlatıcı olabilir. Tabii HDP de bu jesti boş çıkarmazsa. Bu arada HDP’nin özgül ağırlığı Ahmet Türk ortak aday konusunda Kılıçdaroğlu’nu işaret ederek 6’lı masadaki eğilimi de etkileme yolunu seçti. Daha ne olsun.

HDP’nin çıkışı, 6’lı masa için HDP ile anlaşmanın maliyetine katlanmadan seçime girmek, ancak ikinci turda sonuç almaya razı olmak anlamına geliyor. Bu maliyet; 6’lı masanın altında ‘terör’ örgütünün oturduğu iktidar dezenformasyonunun ısrarla yineleneceği ve İyi Partinin, gönüllerinin bir kısmı eski partisinde olan milliyetçi kadrolarının bulunduğu kaygan zeminle baş edememek demekti zaten.

Önümüzdeki seçim Cumhur İttifakının irili ufaklı bileşenleri dışındaki kesimler için giderek tırmanan faşizmin seçmen oyları yoluyla geriletilmesi beklentisiyle geliyor. Bu bakımdan bir tür kader seçimi. Seçmenlerin elinde oy kartlarından ve seçim güvenliği için siper edilecek bedenlerinden başka bir şey yok. Ama şimdiden, Kılıçdaroğlu bir televizyon programındayken ekranın altından geçen reklamı ile hakkında yeniden konuşulan SADAT, Sedat Peker’in henüz hafızalardan silinmeyen, korku ortamının yaratılmasıyla ilgili sözleri, sübliminal mesajlar, iktidarda olduğunu unutan partinin muhalefetten rol çalması, mağduriyet edebiyatı, suçlayıcı retorik… Bunların hepsi ortada.

Parlamento seçimleri daha az karmaşık değil. 6’lı ittifak partileri bakımından CHP’linin Saadet Partisine, DEVA’lının Geleceğe, İyi Partilinin CHP’ye oy vereceği ve yüzde yirmiye yakın kararsızlar partisinin oylarının nerelere dağılacağının belli olmadığı, öngörülmesi zor bir seçim bu. Kimin ne kadar bağrına taş basacağını tespit eden bir yöntem de yok.

Henüz geç değilken, ilk turda sonuç almak için ‘Tek adam rejimine artık yeter, biz seçeceğiz’ diyen her kesim için ortak bir adayın belirlenmesi konusundaki gereksiz dirençlerden vazgeçilmesi önemli. Ama öyle görünüyor ki masa üstü/dışı akıl, memleketin kaderinin ikinci tura kalmasında sıkıntı görmüyor. Ama bunun bir riski var ve memleketi soyup soğana çevirdiği gibi şeriatçı faşizme asfalt döşemeye devam eden tek adam rejiminin ihyasıyla sonuçlanırsa… sorumluluğu ağır.

2662670cookie-checkOrtak aday mümkün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.