‘Ortak yol bulmaya teşvik ediliyoruz’

Papa 16. Benediktus ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu görüşmelerinin ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ortak açıklama yaptılar. 


Papa, Türkiye’deki bütün müslümanları ”sevgi dolu hürmetle selamladığını” belirterek, ”Türk Ulusu’nun nitelikli bir ulus olduğu” söyledi. 


Papa 16. Benediktus, konuşmasında, Hristiyanlar’ın ve Müslümanlar’ın dinlerini yaşarken dikkatlerini, hakikatin kutsallığına ve insan saygınlığına yönelttiklerini vurguladı. Bunun, kendileri için ”karşılıklı saygı ve itibar temeli olduğunu” dile getiren Papa, ”Ülkeler ve milletler arasında barış yolunda el ele çalışmak için temel oluşturur. Aynı zamanda tüm inançlıların ve iyiniyetli insanların da en derin arzusudur” diye konuştu. 


Papa, 40 yılı aşkın süredir, Vatikan ve bütün dünyadaki yerel kiliselerin, diğer dinlerin mensuplarıyla ilişkilerini II. Vatikan Konsili’nden esinlenen bir yaklaşımla yaptığını belirterek, şunları kaydetti: 


”Konsil, kutsal kitabın getirdiği geleneği izleyerek tüm insanların ortak bir kökene sahip olduğunu ve aynı kaderi paylaşacağını öğretiyor: ‘Allah bizim yaradanımızdır ve yeryüzündeki yolculuğumuzun bitiş noktasıdır. Hristiyanlar ve Müslümanlar her biri kendi dini geleneklerine göre İbrahim’e bağlı tek Allah’a inanan ailenin fertleridirler.’ 


Kökenlerimiz ve kaderimizle manevi ve insani bir birliğe sahip olan bizler, çağımızın insanının özelliği olan temel değerler arayışında ortak bir yol bulmaya teşvik ediliyoruz.” 


Papa, şunları söyledi:


”Toplumun, her şeye kadir Allah’a verilmesi gereken yeri vermesi ve deney üstüne açılması için hep birlikte çalışmaya çağrılıyoruz. 


Hristiyan ve Müslümanların bu yönde ilerlemelerinin en uygun yolu, birbirlerini samimiyetle, daha iyi tanıma arzusuyla, farklılıklarına saygı göstererek ve ortak yanlarını kabul ederek, gerçek bir diyalogda buluşmaları olacaktır.” 


“Bu buluşmanın, Hristiyan ve Müslümanların diyaloğunda ortak angajmanımızın simgesi ve bu uzun yolda saygı, dostluk içinde sebat ve cesaret veren bir an olması için dua ediyorum” diyen Papa, şunları kaydetti: 


“Birlikte ahenk, esenlik ve karşılıklı güvenle yaşama arzusu ile birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı bulmayı ve aramızdaki sevgi bağını güçlendirmeyi temenni ediyorum. Biz, imanlılar, her tür önyargıyı aşmak, ve Allah’a olan güçlü imanımızın ortak tanıklığını sunmak için kuvveti duada buluyoruz. Yüce Allah’ın inayeti hepimizin üzerinde olsun.” 


Papa, sözlerini şöyle sürdürdü: 


”Çeşitli hükümet temsilcileriyle, Cumhurbaşkanı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Havaalanında da Başbakan Erdoğan ile görüştük. Benim saygılarımı iletme fırsatını elde ettim. Bu büyük ülkenin vatandaşlarına ve bunun yanı sıra, Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, Anıtkabir’e de ziyarette bulundum. Sayın Diyanet İşleri Başkanı ile de bir görüşme gerçekleştirdim. Bütün Türkiye’nin dini liderlerine derin saygılarımı iletmek istiyorum. Özellikle Ankara ve İstanbul’daki dini liderlere saygılarımı iletmek istiyorum.” 


Papa, ”Türkiye ziyaretine selefi Mutlu 23. Yuhanna’nın duygularını paylaşarak hazırlandığını” dile getirerek, şunları kaydetti: 


”Şahsen, ben de Türk Ulusunun nitelikli bir ulus, bir halk olduğunun altını çizmeyi arzuluyorum. Burada, benden önceki selefim merhum Papa 2. Jean Paul’un, 1979’daki ziyaretinde söylediği sözleri kendime mal ediyorum: ‘Hristiyan ve Müslümanlar tarihte yeni bir çağa girmişken, bizi birleştiren ruhsal bağları kabul edip geliştirmek için, tüm insanların yararı doğrultusunda, barış, özgürlük, sosyal adalet ve ahlaki değerleri koruma ve yaymanın acil olduğu konusunda kendimi sorguluyorum.’ 


Bu konular sonraki yıllarda güncelliklerini devam ettirdiler. Papalık görevimin başında da belirttiğim gibi, bütün bunlar, bizleri dostlar arası içten bir alış veriş şeklinde diyalog yapmaya itiyorlar. Geçen yol Köln’de Dünya Gençlik Günü vesilesi ile Müslüman cemaat üyeleri ile buluşma sevincini yaşamış, dinler arası ve kültürler arası diyaloğu iyimserlik ve ümit ile sürdürmemiz gereğini yinelemiştim. Aksine bu sadece bir seçenek olamaz, hayati bir ihtiyaç olduğundan geleceğimiz buna bağlıdır.”


 


 

1036100cookie-check‘Ortak yol bulmaya teşvik ediliyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.