Otobüs biletlerinde satışlar durdu: Gidiş var, dönüş yok!

Akaryakıta gelen peş peşe zamların ardından 6 ay sonrasına satış yapan otobüs firmaları, yeni zamlar gelir korkusuyla bir hafta sonraya bile bilet satmamaya başladı.

Enflasyon ve dolar kurunun hızlı yükselmesi sonucu Türkiye’de akaryakıta son 1 yılda yüzde 300’den fazla zam geldi. Motorinin bir yıl önceki fiyatı yaklaşık 7,20 TL iken son gelen zamlardan sonra 30 TL’nin üzerine çıktı. Benzin geçen yıl 7,72 TL’ydi. Aradan geçen sürede benzin de fiyatı 27 TL’nin üzerini gördü.

Son bir yılda akaryakıt fiyatlarının dörde katlanmasının ardından otobüs firmaları, akaryakıta yeni bir zam gelir korkusuyla zarar etmemek için dönüş biletlerini satmamaya başladı.

“GİDİŞLER AÇIK, DÖNÜŞLER KAPALI”
Konuya ilişkin Sözcü’den Gamze Bal’a konuşan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, “Gidişler açık, dönüşler kapalı. Gidişlerin de hepsi açık değil. Firmalar önünü göremedikleri için dönüş biletlerinin satışını açmadılar” dedi.

“BU İLK DEFA YAŞANIYOR”
“Geçen yıllarda böyle bir durum yoktu. 3 aylık, 6 aylık biletler satılırdı” diyen Özcan, bir diğer yeni uygulamanın da son 10 gündür bazı otobüs firmalarının kredi kartına 2 ay taksitle bilet satmaya başlaması olduğunu anlattı.

Özcan, “Bir firma mesela, bankayla anlaşmış. O firmadan bilet alınca tutarın yarısını bu ay, yarısını diğer ay ödüyor vatandaş. Tek çekim değil yani. Bu ilk defa yaşanıyor. Bakalım daha neler göreceğiz” diye konuştu.

“GÜNLÜK SEFER SAYISI DÜŞTÜ”
Bir otobüs biletinin artık 300 liradan başlayıp 700 TL’yi aşar hale geldiğini, bu fiyatlara yolcu bulamadıklarını söyleyen Özcan, sefer sayılarındaki ciddi düşüşü şöyle anlattı:

“Okullar 17 Haziran’da kapandı. Normalde okulların tatil olduğu gün İstanbul Otogar’ından 2 bin-2 bin 200 otobüs sefere çıkardı. Ancak bu sene 1350 otobüs çıkabildi. Günlük en az 650 sefer eksiğimiz var. Bayramda ise İstanbul Otogar’ından günlük 2 bin 600-2 bin 800 aralığında sefer düzenlenirken bu yıl bu sayının 1800’ü bulamayacağını düşünüyoruz.”

“İNSANLAR MEMKELETİNE EL ÖPMEYE GİDEMİYOR”
“Yolcu sayılarımızda ciddi düşüşler var” diyen Özcan, “Dört kişilik bir aile kişi başı 500 TL’den bilet alıp da memleketine gitse sadece 4 bin TL biletler tutuyor. Yolda ve gittikleri yerlerde yapacakları harcamalar da var. İnsanlar bayramda memleketine el öpmeye de gidemez hale geldi” ifadelerini kullandı.

2617410cookie-checkOtobüs biletlerinde satışlar durdu: Gidiş var, dönüş yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.