Otomobillere uzay takibi geliyor

Çok sayıda araba kovalamacasının her gün sıradan olaylar gibi görülüp yaşandığı California Eyaleti’nin Los Angeles kentinde polis, satelayt (satellite) tekniklerine başvurmaya karar verdi. Bu amaçla bütün polis araçları yeni teknolijiyle donatılmaya başlandı.

Uygulama ABD’de şimdilik salt bu eyaletle sınırlı olacak. ABD’de en çok kayıtlı taşıt aracının bulunduğu California’nın, özellikle Los Angeles kentinde suç oranı bir hayli yüksek bulunuyordu. Geçen yıl 1000’den fazla takip olayı sadece Los Angeles’da yaşanmıştı.

Kısaca GPS olarak bilenen, “The Global Positioning System” aracılığıyla, bundan böyle kaçmaya başlayan aracın peşinden yüzlerce polis otosu sevk edilmeyecek, polis merkezinden uzay teknolojisi yöntemleriyle suçlunun kullandığı taşıtın yeri saptanıp ânında müdahale edilecek.

Bu türden kovalamaca başlar başlamaz, sadece kaçan aracın arkasındaki polis arabasından bir tür elektrikli tabancayla bir “çip” fırlatılacak, öndeki taşıtın karoserine yapışan bu elektronik devreyle takip altındaki araç nereye gitse, GPS’le kolayca bulunacak. Polis yetkilileri, bu yöntemle kent trafiğinde tehlikeli araba kovalamacasının bundan böyle ortadan kalkacağını, ölümle sonuçlanan kazaların görülmeyeceğini ve kamu güvenliğinin daha az zarar göreceğini açıklıyorlar. 

Bu açıklamaları yapan LAPD polis şefi William Bratton, TV’lerde canlı yayına çıkan ve helikopterle havadan çekilen aşırı hız yapmaktaki araç görüntülerinin de artık tarihe karışacağını savlıyor, böylelikle polisten kaçmaya çalışanların bütün umutlarını şimdiden kırmış görünüyor. Suç psikolojisi uzmanlarının yaklaşımına göreyse, polisten bu yolla kaçılamayacağını zaten başından bilen suçlunun, bu türden cadde, sokak arası takip ve köşe kapmaca oyunlarından elde etmek istediği amacın ardında, “adrenalin” artışını sağlayan bir tür keyif aranmalıydı.

Kaçan ve kovalayan arasındaki çekişmenin sonu çoğu zaman dramla sonuçlanmaktaydı. Büyük ölçüde uyuşturucu bağımlısı olan bu kişilerin polisleri arkalarına takıp caddelerden son hızla geçmelerini, Amerikan tarzı Hollywood macera filimlerine duyulan öykünmeye bağlayan sosyologların açıklamaları da, bugünlerde basında sıkça yeraldı.

Bu arada, insan hakları savunucularından da tepki gelmekte gecikmedi. Karşı çıkanlarca, elektronik denetleme şemsiyesinden duyulan kaygılar dile getiriliyor, uygulamanın polisin özel yaşama giderek daha fazla müdahalesinden başka bir anlama gelmeyeceği savlanıyordu..

1123970cookie-checkOtomobillere uzay takibi geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.