Oxfam: Irak’ta açlık ve salgın yaygınlaşıyor

Şiddetin giderek derinleşen insani krizi gölgelediğine de işaret edilen raporda, Iraklı çocukların dramdan çok etkilendiği ve yüzde 28’inin kötü ve yetersiz beslendiği, nüfusun yüzde 15’inin karınlarını doyuracak parayı bulamadığı, yüzde 70’lik kesimin de temiz içme suyundan mahrum olduğu bildirildi. Raporda ayrıca, Iraklı çocukların yüzde 92’sinin de öğrenme güçlüğü çektiği belirtildi.

Nüfusun üçte birini oluşturan 8 milyon Iraklının acil yardıma ihtiyaç duyduğuna işaret edilen raporda, 2003 yılından bu yana 2 milyon Iraklının ülkeyi terk etmek durumunda kaldığı hatırlatıldı.

2003 yılından bu yana bütün bu göstergelerdeki olumsuz değişimin keskin biçimde sürdüğü de belirtilen raporda, yıllarca süren ambargolar ve savaşın ülkeyi, Irak halkının ihtiyaçlarının giderilememesi noktasına getirdiği kaydedildi.

Oxfam Direktörü Jeremy Hobb da konuyla ilgili açıklamasında, çatışmaların sürmesi ve Irak’taki kurumların henüz yeterince güçlenememiş olmasının, insanlık dramını azaltmak için gösterilen çabaların etkisini sınırlı kıldığını belirtti.

Bütün bunlara rağmen Iraklılara daha çok yardım yapılabilmesi gerektiğini vurgulayan Hobb, Irak’taki drama asker göndererek yardım yapmamış olan ülkelerden daha çok maddi yardım yapmalarını da istedi.

Oxfam, pek çok diğer uluslararası yardım kuruluşu gibi 2003 yılında Irak’taki güvenliğin azalmasını gerekçe göstererek ülkedeki çalışanlarını çekmişti.

Irak’ta halen yerel bazı yardım kuruluşlarının faaliyet gösterdiği, ancak bunların da fon eksikliği yüzünden fazla hizmet veremedikleri biliniyor.

 

1155030cookie-checkOxfam: Irak’ta açlık ve salgın yaygınlaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.