Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın testleri durduruldu

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının son aşamadaki klinik testleri, bir deneğin aşıya olumsuz tepkiler vermesi üzerine askıya alındı.

AstraZeneca’dan yapılan açıklamada, bir denekte “açıklanamayan bir hastalığın” ortaya çıkmasının ardından testlerin durdurulduğu belirtildi ve bu, “rutin bir prosedür” olarak tanımlandı.

Açıklamada, yaşanan durumun arkasındaki nedenlerin araştırılmaya başlandığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, şu anda koronavirüs aşısı geliştirilmesini öngören dünya genelinde 176 farklı çalışma var. Bunların 33’ünde insanlar üzerinde denemeler yapılıyor, dokuz çalışma ise test sürecinin son aşamasında bulunuyor.

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği aşı, etkili olma ihtimali yüksek çalışmalar arasında nitelendiriliyor ve yakından takip ediliyor.

Aşının birinci ve ikinci test aşamaları başarıyla tamamlandı. Kısa bir süre önce üçüncü aşamasına geçildi. Bu çalışmalara, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’da yaklaşık 30 bin denek katılıyor.

YAŞANAN DURUMLA İLGİLİ NELER BİLİNİYOR?

BBC’nin Sağlık Editörü Fergus Walsh, yapılacak bağımsız incelemenin verileri gözden geçirmesinin ardından düzenleyici birimlerin testlerin yeniden başlamasına karar verene kadar tüm ülkelerdeki testlerin askıya alındığını bildirdi.

Oxford Üniversitesi’nden bir sözcü, “Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir” dedi.

Oxford’un geliştirdiği aşının test çalışmaları ikinci kez askıya alınıyor. Böyle durumlarda, testlerin olayın incelenmesinin ardından genellikle kısa bir süre içerisinde yeniden başlıyor.

Konuyla ilgili haber ilk olarak sağlık ve ilaç sektörüyle ilgili haberler yapan Stat News web sitesi tarafından duyuruldu.

Stat News’un haberinde, hastalanan deneğin İngiltere’de olduğu ancak vücudunun verdiği ters tepkinin detaylarının bilinmediği belirtildi. Haberde, deneğin hayati tehlikesinin bulunmadığı, birkaç gün içerisinde iyileşmesinin beklendiği aktarıldı.

9 İLAÇ ŞİRKETİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Dünyanın önde gelen dokuz ilaç şirketi, ortak bir açıklama yaparak, “bilimin yanında olduklarını” ve etkinliği ile güvenliği titizlikle kanıtlanan kadar hiçbir koronavirüs aşısını piyasa sunmayacaklarını söyledi.

Açıklamaya imza atanlar arasında Pfizer, Modena ve AstraZeneca gibi etkin bir aşı geliştirme ihtimali yüksek şirketler de yer alıyor.

Şirketler, koronavirüs aşısıyla ilgili verecekleri kararın “kapsamlı ve yüksek kaliteli klinik testlerin” sonuçarına dayanacağını ve ABD Gıda ve İlaç Kurumu gibi düzenleyici kurumların yönlendirmelerine uyacaklarını söyledi.

Şirketler, “Bu vaadin, Covid-19 aşılarının incelendiğini ve sonunda onay alabileceği titiz bilimsel ve düzenleyici süreçlere yönelik kamuoyunun güveninin tesis edilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı bazı konuşmalarda 3 Kasım’da başkanlık seçimleri öncesinde aşı çalışmaların tamamlanıp, kullanıma hazır hale gelebileceğini söyledi.

Bu açıklamalar, bazı bilim insanları tarafından aşı geliştirme çalışmalarının siyasileştirilmesi olarak yorumlanmış ve eleştirilere neden olmuştu.

2449200cookie-checkOxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın testleri durduruldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.