Oya Talat, Cherie Blair ile görüştü

Oya Talat, Pazar günü “Embargoed” sivil toplum örgütü üyelerinin yanı sıra Londra’daki Kıbrıslı Türk belediye meclis üyeleriyle; dün de Cherie Blair ile bir araya geldi


Embargoed sivil toplum örgütüyle yaklaşık bir saat süren görüşmede, yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi alan Oya Talat toplantıda, Kıbrıslı Türklerin üzerindeki izolasyonların kaldırılmasına yönelik çalışmaların önemine değinerek, aynı ortak amaçla yapılan çalışmalarda sivil toplum örgütlerinin ortak proje üreterek daha başarılı olacaklarına inandığını belirtti.


Geçtiğimiz ay, Brüksel’de gerçekleştirdikleri “Yüzlerce Ayak İzi: Kıbrıslı Tür Kadınların İzolasyonlara Karşı Yürüyüşü” adlı projeyle bu anlamda önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten Oya Talat, benzer çalışmaların yapılabilmesi için de ekonomik örgütlerin, işkadınlarının ve işadamlarının bu tarz çalışmalara maddi manevi destek vermesi gerektiğinin altını çizdi ve herkesi bu amaçla dayanışmaya çağırdı.


Daha sonra Londra’da yaşayan ve Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra Belediye Meclis Üyesi olarak da görev alan Kıbrıslı Türklerle öğle yemeğinde bir araya gelen Oya Talat, çok iyi eğitimli ve başarılı kariyerlere sahip olan insanımızın Londra’da karar alma mekanizmalarında yer almasının son derece gurur verdiğini, umudunun en yakın zamanda milletvekilliği gibi daha üst mevkilerde de Kıbrıs Türk insanının yer alması olduğunu belirtti.
Ardından Londra Türk Radyosu’nda “Serbest Kürsü” adlı canlı yayınlanan sohbet programına katılan Oya Talat, Londra ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunmanın yanı sıra Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerle yapmayı diledikleri projelere ilişkin de açıklamalarda bulundu.


CHERIE BLAIR’LE GÖRÜŞME


Londra’da bulunma amaçlarından biri de Kıbrıs sorununun kalıcı ve barışçıl bir çözümüne yönelik çalışmalara katkı koymak olduğu ifade edilen Oya Talat, bu süreçte özellikle Orams davasında katkıları olan ve kazanılan yeni adımla mülkiyet problemlerinin çözümlenmesine yönelik oldukça önemli bir ileri adım kazandıran Cherie Blair ve ekibi ile de görüştü.


Talat, görüşmede Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeleri değerlendirerek; Kıbrıs Türk halkının 2008 yılına yönelik barış ve çözüm umudunun halen canlı olduğunu, ama bu iyi niyet ve çabalarının artık karşılık bulması gerektiğini dile getirdi.


Oya Talat, sadece Birleşmiş Milletler’in değil, İngiltere’nin de Kıbrıs sorununun çözümlenmesinde geçmişten gelen önemli bir sorumluluğu bulunduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nin söz verdiği Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü yürürlüğe koyması gerektiğinin altını çizdi.


Orams davası sırasında Kıbrıslı Türklere önemli destek verdiği için Cherie Blair’e de teşekkür eden Oya Talat, 2008 yılının Kıbrıs halkı için barış ve çözüm yılı olmasını dilediğini vurguladı.


Cherie Blair de Kıbrıslı Türklerin adada kalıcı bir barış ve çözüm için iradesini 2004 yılında ortaya koyduğunu; Güney’de gerçekleştirilen seçimlerin sonunda bu iradenin karşılık bularak adanın barışa kavuşmasını dilediğini belirtti. Akşam yemeğine Cherie Blair’in yanı sıra Mick Jagger’in eski eşi insan hakları


savunucusu Bianca Jagger, ünlü televizyon yıldızı ve gazeteci Daphne Barak, KKTC Londra Temsilcisi Dilek Yavuz Yanık, Basın Ataşesi Hüseyin Özel, Kıbrıslı Türk avukatlar Hasan Vahib, eşi Işın Vahib ve Ramiz Gürsoy, Cumhurbaşkanlığı Görevlileri Gül Güresun ve Süreyya Çelmen Değer katıldı.


Yemeğe katılan yabancı konukların Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların, en temel insan haklarının ihlali anlamına geldiğini belirterek, izolasyonların bir an önce kaldırılmasının çok önemli olduğuna yönelik inançlarını ifade ettikleri; bu konuda Kıbrıslı Türklerin yanında olduklarını vurguladıkları belirtildi.


Londra ziyaretleri kapsamında son olarak dün Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan’a nezaket ziyaretinde bulunan Oya Talat, Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Oya Talat ve heyeti, dün akşam saat 22.45’te adaya döndü. 

810180cookie-checkOya Talat, Cherie Blair ile görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.