Pakistan’da yeni dönem başladı

Koalisyon hükümeti, ABD kuklası Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’i azledecek çoğunluğa sahip… Müşerref’in cumhurbaşkanlığını yasal olmadığını savunan eski başyargıç İftihar Çaudri serbest bırakılırken gül yaprakları yağmuruna tutuldu.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Independent “Çaudri’nin serbest bırakılması iktidarın Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in elinden nasıl kayıp gittiğinin en açık işaretiydi” yorumunu yaptı.

Gazete şöyle devam etti:

“Ancak Çaudri ve 60 kadar yargıcın görevlerine iade edilip edilmeyeceği bir başka mesele. Pakistan’ın en büyük iki partisi iktidara geldiklerinde bunu yapacakları sözünü vermişlerdi. Ama şimdi (Gilani’nin) Pakistan Halk Partisi PPP içinde bazı yetkililer Çaudri’nin bürokrasiyi sarsma hevesinin hükümetin işleyişini zorlaştırmasından endişe duyuyorlar.”

Gazete başyazısında da konuyu “Yeni bir başlangıç ve bir ulusun geleceği için temkinli umutlar” başlığıyla şöyle ele aldı:

“Benazir Butto’nun öldürülmesi sonrasındaki saat ve günlerde, Pakistan için ufuk uzun yıllardır olmadığı kadar karanlıktı. Ancak üç ay sonra en kara bulutlar dağılıyor gibi…

Dün ülke, pek çoklarının aklından geçmeyecek üç olaya tanık oldu: Yeni parlamento yeni başbakanı onayladı. Başbakan Gilani tüm yargıçların serbest kalacağı sözünü verdi, bir kaç saat sonra eski başyargıç İftihar Çaudri cezaevinden çıktı.

Çaudri’nin özgürlüğü hem Gilani’nin gücünü gösterebileceğinin, hem de Müşerref’in seçilen hükümetle işbirliği yapacağı sözlerinde ciddi olduğunun kanıtıydı. Tüm bunlar Pakistan için bir umut ortamı yaratıyor. Bugünden sonra Pakistan’ın hiç bir zorlukla karşılaşmayacağını söylemek güç. Ancak istikrar sağlanması, bu yılın başına göre çok daha güçlü bir olasılık… ”

Eski meclis başkanı Gilani, dün mecliste 42’ye karşı 264 oyla başbakanlığa seçilmişti.

GİLANİ’NİN ZAFERİ…

The Guardian da, “Gilani’nin zaferi, Pakistan’ın tarihindeki en güçlü hükümetlerden biri haline gelebilecek dört partili koalisyonun etkisini ortaya koydu.” değerlendirmesini yaptı.

Gazete, “Müşerref’in seçenekleri ise gitgide daha nahoş görünüyor. Yeni hükümet, aleyhinde azil talebi getirecek üçte iki çoğunluğa sahip. Bunu atlatsa bile Müşerref’in yetkileri büyük olasılıkla sınırlanacak ve rolü sembolik hale indirgenecek” diye yazdı.

1169220cookie-checkPakistan’da yeni dönem başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.