'Pakistan'daki bombanın sorumlusu ABD'

İngiltere'de yaşayan Pakistan kökenli 1968 devrimci gençlik liderlerinden tarihçi Tarık Ali, The Guardian'da, Pakistan'daki otel bombalama olayını değenlendirdi.


Yazara göre İslamabad'daki patlama, Amerikalı askerlerin son haftalarda Pakistan topraklarında yaptıkları operasyonların intikamıydı…


Buna göre Amerikalıların, Taleban'a yardımla suçladıkları aşiret bölgelerine füzelerle, insansız uçaklarla, komandolarla yaptığı saldırılarda 100 kadar masum sivilin ölmesi, Peştu milliyetçiliğini körükledi.


Tarık Ali özetle şunları yazdı:


"ABD, hayati öneme sahip bir müttefikini istikrarsızlaştırma kararını neden aldı? Pakistan'daki bazı gözlemciler, amacın ülkeyi zayıflatıp, ordunun nükleer dişlerini sökmek olduğu görüşünde. Eğer böyleyse, Pakistan bu ölçekte bir felaketi atlatamayacağı için, Washington ülkeyi bölmeye karar vermiş demektir.


Oysa bana göre savaşın yayılmasının asıl sebebi, Bush yönetiminin Afganistan'da bir felakete dönüşen işgalidir. Karzai rejiminin her geçen gün daha da yalnızlaştığı, Taliban gerillalarının ise Kabil'e yaklaştığı sır sayılmaz. İmparatorluklar zora düştüklerinde, savaşı genişletirler."


Tarık Ali, yazısının devamında Marriott otelinin neden hedef alındığına dair yerel medyadan iki söylentiyi de şöyle aktardı.


"Bunlardan biri, cumhurbaşkanı ile hükümetin o akşam otelde gizlice toplanmayı planladığı ama son anda bunu iptal ettiği.
Şafak gazetesinde dile getirilen ikinci iddia ise, o gece Amerikan askerlerinin otelde son derece gizli bir operasyon yürüttüğü. Bu iddiaya göre o gece otele Amerikan Büyükelçiliği damgalı çelik kutular taşındı; üstelik otel girişindeki röntgen cihazlarından geçirilmeden. Buna tanık olan bir milletvekili, Mümtaz Alam, şimdi konuyu meclise getirme tehdidinde bulunuyor."

815500cookie-check'Pakistan'daki bombanın sorumlusu ABD'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.