Palme’yi ‘derin devlet’ mi öldürdü?

Cinayetle ilgili bugüne dek bir çok kişinin gözaltına alınması ve  tutuklanmasına karşın, Olof Palme’nin kimler tarafından ve  niçin öldürüldüğü açıklığa kavuşturulamadı.

Expressen Gazetesi, cinayetten yirmi yıl sonra ortaya bazı iddialar atarak olayda İsveç “derin devlet” inin parmağı olabileceğini ima ederek, Olof Palme’nin öldürülmesiyle ilgili bazı belge  ve bilgilerin polis tarafından gizlendiğini öne sürdü.

Gazete, Olof Palme’nin 20. ölüm yıldönümü nedeniyle yayımlanacak bir TV belgeseline  gönderme yaparak, cinayetten  kısa bir süre önce, suikasti düzenleyenlerle ilişkili olduğu öne sürülen Sigge Cedergren adlı  uyuşturucu tacirinin evinde bulunan mermilerle Olof Palme’nin öldürülmesinde kullanılan mermilerin aynı olduğuna dikkat çekti.

Olof Palme cinayetiyle  ilgili olarak 1988 yılında ifadesi alınan  Sigge  Cedergren, o zaman cinayet sanığı olarak tutuklanan Christer Petersson’un, Winchester 377 magnum tipi silaha ait mermileri kendi evinde çaldığını öne sürmüştü. Daha sonra yapılan incelemede, cinayette kullanılan mermilerle  çalındığı öne sürülen bu mermilerin  aynı olduğu saptanmış, ancak polisin elindeki bu mermiler daha sonra cinayet dosyasına eklenmeden kaybolmuştu.

Daha sonra yapılan duruşmalarda Olof Palme’nin eşi Lispet Palme, cinayet sanığı olarak yakalanan Christer Petersson’u teşhis etmiş, mahkum olan Petersson hakkındaki karar Temyiz Mahkemesi tarafından delil yetersizliği gerekçesiyle bozulmuştu. Uyuşturucu ve alkol bağımlısı olan Christer Petersson Eylül 2004’te ölmüştü.

Palme cinayetini araştırmakla görevli komisyonun başkanı Stig Edqvist, Palme cinayetiyle ilgili bazı belge ve bilgilerin dosyaya girmeden kaybolduğunu doğrulamış, ancak bunda bir kasıt aranmaması gerektiğini öne sürmüştü.

1969-1976 yıllarıyla 1982-86 yılları arasında  toplam 11 yıl Başbakanlık yapan Olof Palme, Amerika’nın Vietnam Savaşı’nı sert bir dille eleştirmiş, savaşı protesto eden gösterilerin  ön saflarında yer almıştı.

Palme Filistin halkının mücadelesini de yakından desteklemişti.

Olof Palme, 28 Şubat 1986’da eşiyle birlikte gece sinemadan çıktıktan sonra yanında korumaları olmadan Stockholm caddelerinde dolaşırken uğradığı silahlı bir saldırı sonucu öldürülmüştü.

1123450cookie-checkPalme’yi ‘derin devlet’ mi öldürdü?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.