‘Pamuk’a yapılanlar dehşet verici’

The Sunday Times: Pamuk olayı Türk hükümetini mahcup etti  


The Sunday Times gazetesi, “Pamuk olayı, Türk hükümetini mahcup etti” ifadesini kullanırken gazeteye konuşan ünlü yazar Kazuo İshiguro “Böyle bir durumun günümüzün Türkiyesi’nde meydana gelebileceğini görmekten saşkın ve dehşet içindeyim” dedi.


Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times gazetesi, Pamuk olayını değerlendirirken İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker Ödülünü kazanan ve bu yılki ödülünün kısa listesinde yer alan Japon kökenli İngiliz yazarı Kazuo İshiguro’nin ve diğer bazı yazaların Pamuk hakkındaki yasal işlemleri kınayan görüşlerine de yer verdi.


TÜRK HÜKÜMETİ HAYATA SON VERSİN


“Günden Kalanlar” yazırı Kazuo İshiguro, The Sunday Times’e verdiği demeçte, “Ülkesinin prestijine o kadar katkıda bulunan bir yazara yapılanları görmekten şaşkın ve dehşet içirdeyim. Türk hükümetinin hatalı bu kovuşturmaya son vermek için elinden geleni yapacağını umuyorum” dedi.


REZALET OLUR


Kitabı “Deniz” de Booker’in kısa listesinde yer alan diğer bir İngiliz yazarı John Banville ise, “Pamuk, cezaevine girerse bir rezalet olur. Türkiye, bu haksızlığı sürdürürse prestijisine verilecek zararın farkında olmalı” ifadesini kullandı.


Booker Ödülü Jurisi Başkanı John Sutherland da, “Siyasi görüşleri dile getiren beyanların böyle değerlendirilmesi hiç uygun gibi görünmüyor. Onları (Pamuk’un yorumlarını) reddedebilirseniz ancak onları ifade etme özgürlüğünü reddedemezseniz” şeklinde konuştu.


PROJEKTÖRÜ TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ


Bu arada, The Sunday Times gazetesi, Pamuk olayının yarattığı yankıların “projektörü”nü Türkiye’nin insan hakları siciline çevirdiğini belirtti. Gazete, “Pamuk olayı, AB’ye katılma girişimlerine özellikle Fransa ve Almanya’dan gelen muhalefet ile mücadele eden Türk hükümetini mahcup etti” yorumunu yaptı.


İngiliz gazetesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Pamuk konusundaki “Henüz karar yok. Tüm dünyaya Türkiye’de ifade özgürlüğünün bulunduğunu ilan etmek isterim. İnsanlar, şiddet teşvik etmedikleri takdirde rahat bir biçimde görüşlerini söyleyebilirler” yönündeki açıklamasına da yer verdi.

1024350cookie-check‘Pamuk’a yapılanlar dehşet verici’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.