Papadopulos’tan BM’ye 3 şart

Rum Simerini gazetesi, Papadopulos’un üç şartının, ”Türk önerilerinin araştırılması. BM Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin beşinin de müzakerelere müdahil olması ve müzakereler sırasında AB’nin de hazır bulunması” olduğunu yazdı.


Gazete, Papadopulos’un, Kıbrıs sorununun esasının tartışılmasını ve yeni müzakereler için zemini hazırlaması amacıyla BM Genel Sekreteri’nden özel temsilci atamasını da talep edeceğini duyurdu.


Gazetenin haberine göre, Papadopulos’un Kofi Annan’dan, kabul ettiğine dair teyitler istemesi beklenen unsurlar şunlar:


”Türk niyetlerinin öncelik konusu olarak araştırılması. Bu çerçevede (BM) Kıbrıs temsilcisinin atanması, temsilcinin zemin hazırlığı görevini üstlenmesi talep edilecek. Bu araştırmadan, Türkiye’nin, Rum tarafının temel endişelerini görüşmeyi, hakemlik ve dar takvimler içermeyen ve uzlaşı çözümüyle noktalanacak bir prosedürü kabul edip etmediği ortaya çıkacak. Papadopulos, BM Genel Sekreteri’ne, Türkiye’nin somut ön şartları kabul etmemesi halinde, müzakerelerin yeniden başlamasını gerektirecek bir sebep olmadığını, çünkü müzakerelerin çıkmaza sürükleneceğini anlatacak. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin 5’inin birden Kıbrıs sorununa müdahil olması. Avrupa Birliği’nin müzakerelerin bütün aşamalarında aktif şekilde hazır bulunması.”


Haberde, Papadopulos’un, Rum bandıralı bir geminin Mersin Limanı’na yanaşmasına izin verilmemesini de gündeme getireceği belirtildi.

687570cookie-checkPapadopulos’tan BM’ye 3 şart

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.