Papa’nın potunu, karikatür çizeri düzeltti

Yüz kişiyi aşkın konuğun geldiği sergi açılışını Reutlingen Belediye Bşk. Robert Hahn yaptı.


Yabancılar Dairesi üyesi Zafer İşyapar’ın moderatörlüğü  yaptığı sergide kürsüye gelen Don Quichotte Genel Yayın Yönetmeni ve Karikatürist Erdoğan Karayel, konuşmasında dünya karikatürcülerini barıştan yana olduğunu, İsrail’in bir ay boyunca top ve füze bombardımanıyla yerle bir ettiği Lübnanlılarla savaş boyunca çizgileriyle dayanışma içinde olduklarını ve bu çizgileri şimdi de çeşitli ülke ve şehirlerde sergilemeye devam ettiklerini bildirdi.


Karayel, ilk sergiyi İstanbul Nazim Hikmet Kültür Merkezi’nde açtıklarını, bu ikinci sergiden sonra büyük olasılık Esslingen, ardından da İzmir’de yineleyeceklerini belirttikten sonra, sergide yer alan karikatürler hakkında bilgi verdi.


“Savaşa Hayır”, “Nazım Hikmet”, “Kuş Gribi”, “AB ve Türkiye” karikatürlerinin yanısıra kişisel olarak on karikatürü yer alan Karayel, konuşmasının sonuna doğru 24 eylül’ün aynı zamanda müslümanlar için mubarek bir ay olan Ramazan’ın başlangıcı olduğunu, çizdiği bir karikatürle, islam aleminin ramazanını kutlarken, son günlerde Papa’nın demeciyle daha da gerilen ve kopma noktasına yönelen dinlerarası ilişkilere “sağduyu ve hoşgörü” çağrısında bulunmak istediğini söyledi.


Çizdiği karikatürü konuklara gösteren Karayel, salondaki izleyicilerden büyük alkış aldı. Bir yanda cami, bir yanda da kilise ve aralarında yer alan mahyada “Willkommen-Hoş geldin Ramazan!” yazan karikatür, sergiye ve dünyanın gündeminde olan bir konuya “evrensel sanat” adına damgasını vurdu.


“SANATÇI HAKSIZLIĞA KARŞI ÇIKMALI”


Karikatürcüleri nedense politikacıların pek sevmediğine değinen Karayel, her bir karikatürcünün Don Kişot olduğunu, dini, dili, ırkı ne olursa olsun, yaşadıkları toplumlardaki her türlü adaletsizliğe insan hakları ihlallerine, haksızlıklara, yanlışlara karşı “Yel değirmeni” mücadelesi verdiklerini vurguladı. Konuşmasının bitiminde karikatürcülerin “sorun çözmekten” yana olduğunu ama asla “sorun yaratmak” olmadığını söyleyen Karayel, bu sözleriyle de Danimarka’da Hz. Muhammed karikatürleriyle kriz yaratan meslekdaşlarına bir mesaj göndermiş oldu.


Konuşma sonrası Herr Förstel yönetiminde müzik okulu öğrencileri, daktilo, saksafon ve piyano eşliğinde ilginç “satirik” müzik örnekleri sundular.


Daha sonra sergide yer alan karikatürlere ilişkin yorumları ve soruları olan konuklarla biraraya gelen Karayel, öncelikli olarak Reutlingen Belediye Başkanı Herr Hahn’ın karikatürlerle ilgili sorularını yanıtlamaya çalıştı.


Serginin bir hafta sürecek “Yabancılar Haftası” etkinlikleri içinde yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hahn, yabancı bir sanatçıya etkinliklerinde yer vermekten mutlu olduklarını, karikatürlerde evrensel bir dili oluşturan Don Quichotte’a ve ona çizgileriyle destek veren dünya karikatürcülerine de içten teşekkürlerini iletti. Dünya gündeminde yer alan konuları sıcağı sıcağına kağıda aktaran ve kitlelere ulaştıran karikatürcülerin çizgisel yorumlarına hayran olmamanın imkansız olduğunu belirten belediye başkanı sergide yer alan elli karikatürün açıklamalarının çoğuna katıldığını da sözleriyle ifade etti.


Galerinin bir üst katında yer alan “Vernissage” (kokteyl) salonunda devam eden gece, konukların Türk ve Alman mutfağından oluşan açık büfeye gösterdiği büyük ilginin ardından sohbet ve sergiye ilişkin kritiklerle sona erdi. Sergi, etkinliklerin bitim tarihi olan 30 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak. (Serginin açık adresi: im Spitalhof, 72760 Reutlingen) Sergiye ve etkinliklerle ilgili haberlere geniş yer ayıran Reutlingen General Anzeiger gazetesi, Erdoğan Karayel ile yapılan yarım sayfalık bir söyleşiye de yer verdi.


 

693050cookie-checkPapa’nın potunu, karikatür çizeri düzeltti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.