Paris’te 1968 devrimci ruhu geri döndü

Polis, Sorbonne Üniversitesi’ni işgal edip okulda sıralar ve sandalyeleri yığarak barikat kuran gençleri okuldan çıkarmak için bu sabah erken saatlerde baskın düzenledi.
Üniversite yetkilileri, gençlerin büyük bölümünün öğrenci değil, dışarıdan gelen eylemciler olduğunu savundu.

Gençler ise, kendilerine göz yaşartıcı gaz ve coplarla saldıran polise, ellerine geçirdikleri nesneleri fırlatarak karşılık verdi.

Fransa Eğitim Bakanı Gilles de Robien, göstericilerin Fransa’nın ulusal mirasının parçasını yıkmalarına izin verilmeyeceğini öne sürerek polis baskınını savundu. Ancak Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ise, barışçı bir gösteri olarak nitelediği eyleme karşı güç kullanılmasından derin kaygı duyduğunu vurguladı.

Hükümetin, işverenlerin 26 yaşın altındakileri işe alıp, işten çıkarmalarını kolaylaştıran yasal düzenlemesini protesto etmek amacıyla, çeşitli üniveristeler ve kentlerde grevler düzenleniyor.

İşsizliği azaltmak amacıyla hazırladığını söylediği yasayı savunan hükümet, düzenlemeyle gençlerin daha kolay iş bulabileceğini savunuyor, ancak öğrenciler ve yasanın karşıtları düzenlemenin işten çıkarma uygulamalarını artırmasından endişeli ve yasanın zaten istikrarsız olan koşulları daha da kötüleştireceğini vurguluyor. (BBC)

1124880cookie-checkParis’te 1968 devrimci ruhu geri döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.