Paris’te ‘IŞİD saldırısı’: Bir polis ve silahlı saldırgan öldü

Fransa’nın başkenti Paris’te ünlü Champs Elysees Bulvarı’nda bir polisin hayatını kaybettiği, iki polisin ise ağır yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlendi.

Silahlı saldırıdan sorumlu olduğu düşünülen şüpheli, olay yerinden kaçarken öldürüldü.

Paris savcısı François Molins, “saldırganın kimliğinin doğrulandığını” açıkladı ancak halihazırda süren soruşturmalar ve baskınlar nedeniyle kimliğini açıklamayacağını belirtti.

Öte yandan, IŞİD’in haber ajansı olarak bilinen Amaq’ta saldırganın kimliği Ebu-Yusuf El-Baljiki olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırının “terörle ilişkili” olduğuna ikna olduğunu açıklamıştı. Hollande ayrıca, Cuma günü güvenlik kabinesini acil olarak toplayacağını duyurdu.

‘Polisler özellikle hedef alındı’

Fransız AFP haber ajansının verilerine göre, IŞİD’in 2015 yılında Fransa’da yaptığı ve toplam 238 kişinin öldüğü saldırılar sonrası, İslamcı gruplara ilişkin endişeler kamuoyu araştırmalarında baş sıralarda yer alıyor.

Paris'te saldırı sonrası polis

Saldırı, yerel saatle 21.00 civarında, Pazar günü gerçekleşmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylar televizyonda son konuşmalarını yaparken meydana geldi.

Fransız BFM TV’ye konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre Henry Brandet, bölgeye arabasıyla gelen saldırganın aracından inip polis aracına ateş açtığını, koşarak kaçmaya çalışırken polis tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Sözcü, “Polisler özellikle hedef alındı” dedi.

Reuters haber ajansı saldırganın polisler tarafından önceden tanındığını ve polisin saldırganın evine daha önce baskın düzenlediğini bildirdi.

Güvenlik kaynakları, saldırganın Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden polis memurlarını öldürmek istediğine yönelik konuşmalar yaptığını belirledi.

Reuters: Polis ikinci şüpheliyi arıyor

Reuters ayrıca, polisin Belçika’dan trenle gelen ikinci bir şüpheliyi aradığını duyurdu.

Olayın hemen ardından polis, Champs Elysees Bulvarı’nı boşalttırdı.

Bölgedeki metro istasyonunun da kapatıldığı ve bulvar üzerinde helikopterlerin uçtuğu belirtiliyor.

Silah sesleri olay yerinin yakınlarındaki Marks & Spencer alışveriş merkezinden de duyuldu. Turistler ve yoldan geçenler panikle koşuşturmaya başladı.

Görgü tanıkları, insanların korkuyla sığınacak bir yer bulmak için kendilerini koruyarak kaçıştıklarını aktardı.

Silahlı saldırının olduğu yerin yakınındaki bir restoranın sahibi Choukri Chouanine, “Müşterilerimizi bodruma saklamak zorunda kaldık” diye anlattı.

Seçim kampanya programları iptal

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar Marine Le Pen ve François Fillon son kampanya günü olan yarınki kampanya programlarını iptal ettiklerini duyurdu.

Aşırı sağ Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen saldırı sonrası Twitter’dan “Bir kez daha saldırıya uğrayan polis görevlilerinin acısını hissediyor ve yanlarında duruyorum” mesajını verdi.

François Fillon da, “Bizim hayatımızı korumak için kendi hayatını feda eden polisleri saygıyla anıyorum” dedi.

Merkezden bağımsız aday Emmanuel Macron da, “dayanışma” mesajı verirken, “insanları korumanın Cumhurbaşkanı’nın görevi olduğunu” da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump da Cumhurbaşkanı Hollande’ın açıklamasından önce olayın “başka bir terör saldırısı gibi durduğunu” söyleyerek, Fransız halkına başsağlığı diledi.

2081520cookie-checkParis’te ‘IŞİD saldırısı’: Bir polis ve silahlı saldırgan öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.