Pasaportun 10000 Bakımı

Türkiye’den çıkarken Harç Pulu almamak için yurt dışında yaşadığınıza dair damga:


11 yıl sonra ilk defa, Türkiye’den gelirken harç pulu almam gerekti. İşim gereği 1-2 ayda bir gitmeme rağmen yeni uygulamadan her nasılsa haberim olmamıştı. Ta ki uygulamanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2008’e kadar… Yeni yılda havalimanında her yere bu konuda kağıtlar asılmıştı.


Neyse, haydi yedik bir kazık. Yeni harç pulu düzenlemesine göre, ‘Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapılmasına karşın çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenlerden’ (yani benden) harç alınmayacak. Zaten alınmıyordu, şimdi ne yapacağız? “Gidip yaşadığınız ülkedeki konsolosluktan orada yaşadığınıza dair damga bastıracaksınız.”


Bunca yıldır Türk Polisi İngiltere’nin bastığı oturma iznini anlıyordu da şimdi ne değişti? Bilemiyorum ama artık yaşadığınız ülkenin dili bilen bir kurum oturma izinin Türkçe mealini pasaporta yazıp damgalayacak. Ya da dünyanın en pahalı pasaportuna sahip olduğunuz (*) yetmiyormuş gibi, Türkiye’den her çıkışta 15 YTL vereceksiniz!


Bugün bu işi halletmek için Londra Başkonsolosluğu’ndaydım. 6-7 kişilik bir operasyonda ve 20 metrekarelik bir mekanda dahi insanları danışma ve vezne gibi camekanlara göndermeyi başarmalarını bir bürokrasi harikası olarak görüyorum. Geçtiğimiz ay Kadıköy Nüfus Müdürlüğü’nden Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği bastırdıktan sonra kağıdı bakmadan kırmızı kaşe basıp imzalaması için üst katta bir ‘şef’e götürdüğümdeki kadar olmasa da gurur duydum.


Tek Durak Ofis olamama konusunda ciddi yol katediyoruz. Yalnız müthiş bir gelişme var; artık çalışanlar çok şeker ve gerçekten çok yardımcı oluyorlar. Daha önce nüfus müdürlüğünde de bugün konsoloslukta da böyle hissettim.


***
Ülkeye giriş çıkışlarda pasaportun arkasına damga bastırmamak için askerliğinizi yaptığınızı belgeleyen bir kağıt:


Niye damga bastırmak istemeyebileceğinizden başlayalım. İngiltere’de sınırsız oturum almak için başvururken son 10 yılda ülkeden kaç gün çıktığınıza bakıyorlar. 540 günden fazla çıktıysanız başvurunuz kabul edilimiyor.


Biliyorum, çünkü bizzat yaşadım. Bu damgaların basılması için ayrılan 12 sayfayı 48 yolculukla doldurmuşum. Home Office 500 poundumu alıp ‘[iş için çıkmanız bizi ilgilendirmez] 540 günden fazla İngiltere dışında kaldığınız için sınırsız oturma izni veremeyiz’ demiş. ‘İngiltere’den çıkışlarımı kaydetmiyorsunuz, bu süreyi nereden biliyorsunuz?’ diye sormuşum, ‘[Türk polisinin bastığı] damgalardan’ yanıtını almışım.


“O yarısı okunmayan damgalar isteğe bağlı, bastırmayabilirdim” dedim. Türkiye’den çıkarken pasaport kabininin yanında bununla ilgili bir ilan görmüşüm, tezimi kanıtlayacağıma eminim.


Bir sonraki gidişimde cep telefonuyla ilanın fotoğrafını çekmeye çalışırken karşımdaki polisten uyarı geldi: Fotoğraf çekemezsiniz. Niye? Yasak! Peki bana o afişte yazan genelgenin numarasını yazıp verseniz, İnternet’ten baksam? Yazılı belge veremiyoruz. E aferin!


Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile başvurup öğrendim sonra. Cevabı email ile istedim, Türkiye adresime mektupla gönderdiler. Pasaportun arka sayfasındaki Nüfus Cüzdan Örneğindeki ‘Askerlik durumu’ bölümü artık dikkate alınmayacak; pasaportunuza damga istemiyorsanız illa yanınızda askerliğinizi yaptığınızı belgeleyen bir kağıt taşıyacaksınız.


Bunu görünce pasaportun arasına benzinciden eşantiyon olarak verdikleri lavantalı araba kokusunu da koymayı düşünmeye başladım. Mis gibi de kokar hem, fena mı?


***
10000, 20000 bakımı tabir ettiğim uzatmalar (Temditler):


Pasaportun 10000 bakımını 2003’de yapmışım, 5 sene uzatmışım. 20000 bakımını da bugün yaptırıp bir 5 sene daha uzattım. Her uzatmada bir sayfa daha gidiyor. 3 sayfam kalmış, yani 5 yaşından beri değişmeyen görünüşüm böyle kaldığı sürece 49 yaşına kadar bu pasaportla idare edebilirim.


Sorun ise T.C Pasaportunun işletme maliyetinde…


Londra’da uzatma işlemi için 125 YTL verdim ama bunu Türkiye’de yapsaydım bana 500.30 YTL’ye malolacaktı. Üzerine Amerika ve AB ülkeleri için vize parası… Acenta parası… Harç pulundan muhafiyet için damga bastırmaya harcanan zaman. Giriş-Çıkış damgası bastırmak istemeyen erkekler için askerlik şubesinde geçirilecek zaman… Tüm bunları öğrenmek için harcanan emeğin, zamanın ve sineye çekilen stresin bedeli…


Öte yandan Ermenistan pasaportunu ücretsiz veriyor. 5 yıllık pasaport için Lüksemburg 14 YTL, Kanada 105 YTL, Hollanda 90 YTL alıyor. İngiltere ise yeni pasaport için 170 YTL, uzatma için 110 YTL istiyor. Hem pasaport biyometrik olduğu için bilgileriniz daha güvende, hem de Atatürk’ün “muasir medeniyet” diye tanımladığı ülkelere vizesiz girmenizi sağlıyor.


Türkiye Cumhuriyeti Pasaportuna onca para harcadıktan sonraysa KKTC dışında şu ülkelere ilave masraf yapmadan girebiliyorsunuz: Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Dominika, Ekvador, El Salvador, Fas, Filipinler, Gambiya, Guatemala, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Nikaragua, St. Lucia, San Marino, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.


Hangisi daha ekonomik?


Yeni uzattığım pasaportumla Kazakistan’a gidip Borat’ı ziyaret edeyim bari…


Ekin Çağlar
www.ekincaglar.com


(*) Kaynak: “En pahalı pasaport Türkiye’de”, Milliyet Gazetesi, 28 Aralık 2007

706020cookie-checkPasaportun 10000 Bakımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.