Pasolini, ENİ’deki karanlık olayları araştırdığı için mi öldürüldü?

Pdl (Özgürlükler Partisi) senatörü Marcello Dell’Utri elinde 1975 yılında bir cinayete kurban giden İtalyan yazar Pier Paolo Pasolini’nin ölümü nedeniyle tamamlayamadığı ‘Petrol’ adlı romanına ait daktiloda yazılmış orjinal bir belgenin bulunduğunu söyledi . Dell’Utri’ye göre bu belge yazarın ölümünün ardından Roma’daki evinin çalışma odasından çalındı. Milano’da her yıl Palazzo Della Permanente’de düzenlenen bu yıl 12 Mart’ta antika kitap meraklılarını buluşturacak olan fuarda bu belgeyi görmek mümkün olacak.

Pier Paolo Pasolini ‘Petrol’ adlı romanını 1972 yılında yazmaya başladı. Petrol ve doğal gaz şirketi Eni’de yaşanan bir dizi karanlık olayı edebiyatçı ve aydın kimliği ile araştıran yazar 1975 yılında bir cinayete kurban gittiği için ‘Petrol’u tamamlayamadı.

Pasolini konusunda ‘Eresia di Pasolini’ ve ‘il Petrolio delle stragi’ adlı iki kitap kaleme alan şair Gianni d’Elia her zaman savunduğu üzere Pasolini’nın eşcinsel eğilimleri nedeniyle yaşanan bir gecenin ardından bir grup genç tarafından öldürüldüğünün gerçeği yansıtmadığını öne sürerek yazarın Eni’de yaşanan karanlık olayları aydın kimliği ile araştirdiği gerekçesiyle önün bu görevini yapmasına tahammül edemeyenlerce cinayete kurban gittiğini iddia ediyor.

Senatör bu belgeyi kimden aldığını açıklamalı

D’Elia, “Yargıç Çalia tarafından o dönemde İtalya’da gerçekleşen kıyımlar konusunda tarihi bir belge olarak nitelenen ‘Petrol’e ait bazı sayfalar Pasolini’nın evinden çalındı, Hukuki bir tanımlamayla bir suç niteliği de taşıyor sözkonusu belge. Bu belge Dell’Utri’nin idddia ettiği gibi gerçekse senator, nerede, kimden ve hangi amaçla satın aldığını da açıklamak zorunda” diyor.

Pasolini, enerji, petrol ve doğal gaz şirketi Eni’de yaşanan bir dizi esrarengiz olayı Eni’de çalışan roman kahramanı Torinolu mühendis Carlo’nun ağzından anlatıyordu. 1975 yılında bir cinayete kurban gittiği için roman yarım kaldı. ‘Petrol’ adı gibi, o dönem Eni’de yaşanan karanlık olayları araştıran ve Eni yöneticilerini tedirgin edebilecek bilgiler de içeren bir kitaptı.

Eınaudi yayınevi ‘Petrol’u 1992’de Pasolini’nin hayatta iken kaleme aldığı kadarıyla yayımladı. Pasolini yarım kalan romanında, “Ben bütün olan biteni ve ilgili isimleri biliyorum (İtalya’da kurumları hedef alan saldırılar ve kıyımlar) Tüm sorumluları biliyorum. Ama kanıtım yok.” yiye yazmıştı. Soğuk Savaş döneminde italya’nın ne türden bir ülke olduğunu anlatmaktan ve ortaya koymaktan çekinmedi Pasolini. “Bir yazar ve aydın olarak yakında ya da uzakta olan biten karanlık her şeyi aydınlatmayı görev biliyorum” diye not düşmüştü.

Şenatör Dell’Utri Pasolini’ye ait olduğunu öne sürdüğü ve daktiloda yazılmış belgeyi okuduğunu ama bu konuda yorum yapmaktan kaçındığını söylüyor, “Eni’yi tedirgin edebilecek bir metin. Eni’nin içinde geçen olaylar ve sorunlardan sözediyor. Bir anlamda İtalya’nin o dönemki tarihi ile ilişkili. Bir tür polisiye..

Pasolini’nın ‘Petrol’u kuzenler arasında tartışma yarattı

Öte yandan Pier Paolo Pasolini’nin 2 kasım 1975 yılında işlenen bir cinayete kurban gitmesinin ardından Roma’da kuzeni ile paylaştığı evinden çalındığı iddia edilen ‘Petrol’ adlı romanının Eni’de yaşanan karanlık olaylara değinen bölümü, Pasolini’nin kuzenleri arasında tartışma yarattı.

Pasolini’nin filolog olan kuzeni ve mirasçısı Graziella Chiarcossı, her zaman bu yöndeki bir iddiaya karşı çıkarak Pasolini’nin gerçekte Eni’ye değindiği bir bölümü kaleme almadığını öne sürdü. 2005 yılında La Repubblica gazetesine konuşan kuzen Chiarcossı, o dönemde de Pasolini’nin Petrol için Eni’ye değinen bir bölüm kaleme almadığını savunmuş, yazarın Roma’da kuzeni ile paylaştığı evde bir hırsızlık olayı yaşanmadığını da iddia etmişti.

Ancak Pasolini’nın anne tarafından kuzeni olan caz müzisyeni ve trombetçi Guido Mazzon (Mazzon’un anneannesi Pier Paolo’nun annesinin kızkardeşiydi) 2006 yılında ‘Petrolio delle stragi’ adlı bir kitap yazan şair Gianni D’Elia’ya, Pasolini’nin öldürülmesinden birkaç gün sonra Graziella’nin kendisini aradığını ve yazarın Roma’daki evine hırsızların girdiğini, bir miktar ziynet eşyası ile yazarın bazı notlarını aldıklarını ilettiğini aktarmıştı. Mazzon gelecek 12 Mart’ta çalındığı iddia edilen bu notları Milano’da Antika Kitaplar Fuarı’nda sergileneceğine vurgu yaparak, “O dönemde ben 29 yaşındaydım. Bir edebiyatçının evine giren hırsızların yazdığı notları çalmasına anlam verememiştim” diye konuştu.

Kuzeni Graziella’nin bu hırsızlık olayını hala neden reddettiğine anlam veremediğini söyleyen Mazzon Pasolini ile ilgili bir anısını da paylaşti okurlarlarla, “1957 yılıydı, ben 11 yaşındaydım. Pier Paolo Roma’dan Casarsa’ya geldi. Beni evin merdivenlerinden elimde eski bir borazan ile inerken karşılaştık. Benden yana dönerek ‘Böylesine antika bir enstrümanı nasıl çalabilirsin?’ dedi. Ardından elime bir miktar para sıkıştırarak ‘Git kendine gümüşten bir enstrüman satın al’ dedi. Ayrıca Pier Paolo bana edebiyat ve şiir sevgisi aşıladı. Ben daha sonra müziğe yönelsem ve caz müzisyeni olsam da”.
Bu arada koleksiyoner ve antika kitap meraklısı senatör Marcello Dell’Utri üç yıl önce Benito Mussolini’nın ‘Günlükleri’ne de sahip olduğunu açıklamış, ancak ekspertlerin incelemesinin ardından bu ‘Günlükler’in sahte olduğu ortaya çıkmıştı.

649000cookie-checkPasolini, ENİ’deki karanlık olayları araştırdığı için mi öldürüldü?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.