Patara’da tesettür turizmi

Ankara merkezli İlaytur tarafından kiralanan 350 yatak kapasiteli 4 yıldızlı Marinem Patara Resort, bundan böyle tesettür otel olarak hizmet verecek. İçki servisinin yapılmayacağı otelde, kadın ve erkekler ayrı havuzları kullanacak. Üç ayrı sit alanı içinde sıkışan ve işyerlerini tasfiye eden turizmcilerin eski günlerini aradığı Patara’da,  tesettür turizmine “kurtarıcı” gözüyle bakanlar olduğu gibi karşı çıkanlar da var.


18 kilometrelik uzunluğu ve altın sarısı kumsalıyla dünyanın en iyi plajına ev sahipliği yapan Kaş’a bağlı Patara’da tesettür turizmi başlıyor. Patara’nın en büyük oteli olan 350 yataklı Marinem Patara Resort, Ankara merkezli İlaytur adlı turizm şirketi tarafından kiralandı. Bundan böyle İlay Patara Resort adıyla tesettür turizmine hizmet vereceği belirtilen otele 15 Mayıs’ta müşteri kabul etmeye başlanacak. Otelde, tesettür turizminin gereği olarak içki servisi olmayacak ve kadınlarla erkekler ayrı havuzları kullanacak. Halen tek havuzu bulunan otele ilave bir havuz daha yapılıyor. Kaş- Kalkan- Patara bölgesinde ilk olan tesettür otelinin sahibi Patara’nın tanıtımına katkı yapacaklarını iddia ederken Patara’daki bazı işletmeciler tesettür turizminin bölgenin tarihi ve kültürel imajına zarar vereceğini dile getiriyor.


MÜŞTERİLER ÜSTSÜZLERDEN RAHATSIZDI


Otelin genel müdürü Feyzullah Öner, İslami muhafazakâr kesimden gelen müşterilerinin kadın ve erkek olmak üzere ayrı havuzları kullanacağını söyledi. Kadın erkek ayrımının yalnızca havuz kullanımında söz konusu olduğunu belirten Öner,  İlay Patara Resort’ta bir kişinin tam pansiyon konaklama ücretinin ise 60 YTL olacağını açıkladı. 135 oda ve 350 yatak kapasiteli otelin bir de kral dairesi bulunuyor. Tesettür otelinin bağlı bulunduğu İlay Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Sungur, daha önce Alanya’da 200 oda kapasiteli benzer bir otellerinin bulunduğunu ancak özellikle erkek müşterilerinin plajda üstsüz denize giren turistlerden rahatsız olduklarını belirtmeleri üzerine daha sakin olan Patara’yı seçtiklerini söyledi. Sungur, tesettür otelin Patara’nın tanıtımına ve ekonomik yaşamına önemli katkı yapacağını da iddia etti.


GÖZLERDEN UZAK PLAJ KEYFİ


Müşteri profillerinin tarihi ve doğal güzelliklere ve kültüre önem verdiklerini dile getiren Sungur, Patara’nın 18 kilometrelik kumsalı, doğal ve tarihi zenginlikleriyle kendileri için önemli bir merkez olacağını söyledi. Otelin iki havuzunun yanı sıra Patara kumsalının belirli bir bölümünde müşterilerinin denize gireceğini belirten Sungur, “müşterilerinin Alanya’da olduğu gibi plajdan yararlanan diğer insanlardan rahatsızlık duyup duymayacakları” yönündeki sorumuzu, “ Patara plajı çok büyü bir alana sahip. Bizim müşterilerimiz plajın belirli bir alanında gözlerden uzak bir şekilde denizden yararlanacaklar” şeklinde yanıtladı.  Öte yandan “Şimdi Patara Resort zamanı” sloganıyla otel tanıtımlarının yapıldığı internet sitesinde de, otele 1500 metre mesafede bulunan ve özel servislerle ulaşılacak  plajın büyük bölümünün otel müşterileri tarafından kullanılacağı duyuruldu.


EN ÇOK İSMAİL YK VE ANKARALI NAMIK TALEP EDİLİYOR


Müşteri potansiyellerinin iyi olduğunu söyleyen Sungur, yurt içi ve dışından gelecek olan  müşterilerine gazete ve televizyon reklâmlarıyla ulaştıklarını söylüyor. Otelde kadınlar ve erkekler için iki ayrı mescit yapılacağını belirten Sungur, disko ve bar gibi eğlence mekânlarının  işlevlerinin  değişeceğine işaret ediyor. Türk geceleri, kına gecesi, damat gecesi, halkoyunları gösterileri, canlı tasavvuf ve klasik Türk müziği, Ankara Misket havaları gibi aktivitelere animasyon etkinliği olarak yer vereceklerini dile getiren İlhami Sungur, genç müşterilerin en çok İsmail YK, Muazzez Ersoy, Ankaralı Namık gibi popüler şarkıcıların çalınmasını talep ettiklerini söylüyor. 


RAMAZAN’DA KAPALI OLACAK


Tesettür turizmi olarak tabir edilen İslami Turizm pazarının, görünenin aksine büyümediğini, tam tersine bir durağanlık içinde olduğunu söyleyen Sungur, birkaç yıl önce 1-2 tesettür oteli bulunduğunu ancak bu gün bu rakamın 25’i geçtiğine dikkat çekiyor. Ramazan ayının her yıl 11 gün geriye doğru gelmesinden dolayı, giderek turizm sezonunun tam ortasına denk düşeceğini hatırlatan ve bunun pazarı daraltan bir unsur olduğunu belirten İlhami Sungur,  Ramazan ayında otelin kapanacağını ancak Bayram tatilinde yeniden açmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.


İSPANYA TESETTÜR OTELDE RAKİP OLDU


İspanya’nın Tunus, Cezayir ve Fas gibi Mağrip ülkelerinin yanı sıra Körfez ülkelerinden gelen turistler için kadınlara özel plajlar yapmaya başladığına dikkat çeken Sungur, “İspanya bu pazarın önemini kavradı. Türk turizminin her konuda yarış içinde olduğu İspanya’nın tesettür turizminde de Türkiye’ye rakip olmaya başladı” diye konuştu.


10 BİN YATAK, 80 MİLYON DOLARLIK PAZAR


Türkiye’de son beş yılda sayıları hızla artan tesettür otellerinin toplam 10 bin yatak kapasitesi ve 80 milyon dolarlık pazara ulaştığı belirtiliyor. Bu alanda hizmet veren ve bir kısmı kaplıca bölgelerinde bulunan toplam 27 tesettür otelinin bulunduğu belirtilirken, Didim, Çeşme, Karaburun, Afyon, Nevşehir ve Alanya’nın ardından Konya merkezli Kamer Holding’in Kumluca’da hizmete açtığı 1400 yatak kapasiteli Şah İnn Paradise ile birlikte İslami turizm pazarı hızla büyüyor. Bu yıl ilk kez yurtdışındaki turizm fuarlarına da katılan tesettür otellerinin, yapılan tanıtımlarla birlikte Türki Cumhuriyetleri ve Kafkaslardan da talep gördükleri belirtiliyor.


AYRIŞMA RAHATSIZ EDİCİ


Patara’da hizmet vermeye başlayacak olan tesettür oteli farklı tepkilere neden oldu. Kaş’ta Libera Kitabevi’ni işleten Kadriye Hacımusaoğlu, toplumdaki bölünmüşlüğün ve her alana yansıyan kamplaşmanın bu boyuta ulaşmasından rahatsız olduğunu belirtiyor. “toplum olarak bir plajı bile paylaşamaz hale geldik” diyen Hacımusaoğlu, ideolojik ayrışmanın toplumsal  hayata bu biçimde yansıdığını ve bu sürecin hiç de iyiye doğru gitmediğini dile getiriyor.


Uzun yıllardır yurt dışında yaşayan ve yazları Patara’daki Medusa Bar’ı işleten Pamir Yılmaz ise Patara’da hizmet vermeye başlayacak olan tesettür otelinin imaj sorunu yaratacağı görüşünde. Son yıllarda revaçta olan tesettür otellerinin Türkiye’nin Avrupa’daki imajına olumsuz etki yaptığını söyleyen Yılmaz, “ Avrupa’da hala Arap alfabesi kullandığımızı düşünenler var. Bu tarz bir turizm anlayışı ülkenin imajına ciddi zararlar veriyor” dedi. 


TÜRBAN ‘İLK MECLİS’E GİRDİ ESPRİSİ


Geçtiğimiz yıl, Amerikan anayasasının ilham kaynağı olduğu iddiasıyla, Amerikan Kongre üyelerinin TBMM üyeleriyle birlikte Patara’da toplanması tartışmalarına sahne olan bölgede, tesettür otelin açılacağının duyulması üzerine yeni ve esprili bir tartışma daha başladı. Üniversitelerde türban  serbestisinin mecliste oylandığı gün bir grup milletvekiliyle Patara’yı ziyaret eden Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın Patara’daki incelemeleri sırasında yaptığı bir açıklama espri konusu oldu. Patara  kazılarında  ortaya çıkarılan ve “dünyanın ilk demokratik meclisi” olduğu iddia edilen Patara Bulevterion’undaki ( Kent Meclisi)  başkanlık koltuğuna oturduğu sırada, bir gazetecinin “türbanın meclise girip giremeyeceği” yönündeki sorusuna  “mecliste türban olmaz”  şeklindeki yanıtını hatırlatan bölge halkı, “türban şimdilik son meclise giremedi ama ilk meclisin bulunduğu Patara’ya girdi” sözleriyle esprili gönderme yapıyorlar. Şimdi bölgede yanıtı en çok aranan soru, 2009 yılında Dünya Parlamentolar Birliği’ni Patara’da toplamayı amaçladıklarını açıklayan Meclis Başkanı Toptan’ın bu esprilere nasıl bir yanıt vereceği konusu.


 

1058230cookie-checkPatara’da tesettür turizmi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.