‘Patikli cami ziyareti Türkleri sevindirdi’

Kraliçe 2. Elizabeth’in Türkiye gezisini haber yapan The Daily Telegraph, “Kraliçe, 15’inci yüzyıl camiini gezerken şapkasını başörtüsüyle değiştirdi” diye yazdı.

The Times ise, “Başı örtülü, ayağı patikli Kraliçe Türkleri memnun etti” başlığını attı… Gazete, Kraliçe’nin bir camiyi ziyaret etmesinin dünyaya verilen bir mesaj olarak görüldüğünü şöyle aktardı:

“Yeşil Cami, Kraliçe’nin 55 yıllık saltanatı boyunca ziyaret ettiği az sayıdaki camiden biri. Bu jest, Batılı komşularını İslam ve Avrupa Birliği üyeliğinin birlikte varolabileceğine ikna etmeye çalışan Türkiye’de pek çok kişi tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.”


BURSA’YI GEZDİ

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, British Airways’e ait özel uçakla Bursa’ya giderek çeşitli temaslarda bulundu.

Kraliçe Elizabeth Bursa ziyaretinde, iki çocuk tarafından çiçek takdim edilerek karşılandı. Kraliçe ve eşi için folklor ve mehter gösterisi sunuldu.
Gösterinin ardından ilk olarak Koza Han’a girerek, tarihi yapıyı gezen Kraliçe, ipek kumaş satın aldı. Bu sırada Kraliçe’ye, girdiği dükkanlardan birinde, beğendiği Osmanlı tuğrası motifli ipek eşarp da hediye edildi.

Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip, daha sonra Bursa Olgunlaşma Ensitüsünden ebru sanatçısı Nuray Yıldız’ın ebru yapmasını izledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği ”6. Ulusal Girişimcilik Kongresi” kapsamındaki öğle yemeğine katılan kraliçe ve eşi, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ”Dünden Bugüne Yansımalar” adlı defileyi izledi.

2. Elizabeth, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisinde çocuklarla birlikte Karagöz-Hacivat gösterisini ilgiyle izledi.

Kraliçe Elizabeth’in öğleden sonraki programında ise Yeşil Cami ve Yeşil Türbe’ ziyareti yer aldı. Camiye girişinde ayakkabılarını çıkaran ve çoraplarının üzerine beyaz patikler giyen Kraliçe, başını da çizgili bir eşarpla örttü.

Kraliçe Elizabeth’in, camide Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın ”Rahman” suresini okumaya başlamasından önce beyaz eldivenlerini giydiği görüldü. Surenin okunmasından sonra, Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Kraliçe Elizabeth’e İngilizce Kur’an-ı Kerim hediye etti.

Kraliçe ile eşi daha sonra Ankara’ya döndü. 

1171700cookie-check‘Patikli cami ziyareti Türkleri sevindirdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.