Patronlar: İşgücü maliyeti arttı

Çalışılan saat başına ortalama işgücü maliyetinde yüzde 2.37; işçi başına yıllık ortalama işgücü maliyetinde ise yüzde 1.23 oranlarında reel artış meydana gelen 2005 yılında istihdamda ise yüzde 3.0 oranında büyüme yaşandı.


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 2005 Yılı Çalışma İstatistikleri ve İşgücü Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göne 2005’te çalışılan saat başına brüt giydirilmiş ücret yüzde 1.16, çalışılan saat başına net giydirilmiş ücret yüzde 1.73 oranında reel artış kaydetti. Öte yandan, 2005 yılında toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerindeki (mevsimlik çalışmalardan etkilenen İnşaat ve Şeker işkolları hariç) istihdamın genel değişim eğilimine bakıldığında, 2005 Aralık ayında, ocak ayına göre istihdamda yüzde 3 oranında artış tespit edildi.


Türk Ekonomisinin 2005 yılında uluslararası rekabet gücünün zayıfladığı belirtilen araştırmada, Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü’nün (IMD) 2006 Dünya Rekabet Gücü Sıralaması’nda Türkiye’nin 2005 yılında 60 ülke içinde 3 sıra gerileyerek 51’inci sıraya indiği hatırlatıldı. Türkiye’nin 2000 yılında ise 7 basamak üstte ve 44’üncü sırada yer aldığı belirtildi.


TİSK, rekabet gücündeki bu gerilemede, ücret-verimlilik dengesinin kurulamamasının da payı bulunduğunu savundu.


IMD tarafından yayınlanan 2006 Dünya Rekabet Gücü Yıllığı verilerine göre, dolar bazında birim işgücü maliyeti artışında Türkiye 60 ülke içinde ilk 5 ülke arasında yer aldı , İç ve dış piyasalarda rekabet edilen yabancı ülke ekonomilerinin çoğunda birim işgücü maliyetinin ya azaldiği ya da çok küçük artışlar meydana geldiği kaydedilen araştırmada, OECD verilerine göre 1996-2005 döneminde dolar cinsinden birim işgücü maliyetinin en fazla arttığı ülkelerden birinin Türkiye olduğu savunuldu. Söz konusu dönemde Türkiye, 30 OECD ülkesi içinde yüzde 44.6’lık artışla 3’üncü sırayı aldı.


OECD verilerine göre 2005 yılı itibariyle Türkiye’nin kişi başına gelir ve işgücü verimliliği açısından OECD ülkeleri arasında en düşük değerlerle en altta yer almasına karşın, yıllık brüt giydirilmiş ücrette Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovak Cumhuriyeti gibi AB ülkelerini ve Meksika’yı geride bıraktığı belirtildi.


En yüksek işgücü verimliliği seviyesine sahip olan İrlanda ve Türkiye arasında yüzde 283 verimlilik açığı olmasına karşılık, brüt ücretlerde sadece yüzde 67’lik bir fark bulunduğuna dikkat çekiliyor.


İşgücü verimliliği Türkiye’ye göre yüzde 83 yüksek olan Macaristan’ın ücret düzeyi ise yüzde 26 daha düşük seyrediyor.


Sadece OECD ve AB ülkeleri açısından değil; “yükselen piyasalar” olarak da tanımlanan, gelişen ve yoğun rekabet içinde bulunulan ülkelere göre de Türkiye’nin mevcut işgücü maliyetleriyle rekabet dezavantajı yaşadığı vurgulandı.


Türkiye’de söz konusu ülkeler grubu içinde 8.99 dolar olan saatlik işgücü maliyetiyle,9.03 dolar olan Slovenya’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Saat başına işgücü maliyeti Bulgaristan’da 1.13 dolar, Romanya’da 0.53 dolar, Rusya’da 0.88 dolar, Çin’de 0.84 dolar, Hindistan’da 0.59 dolar olarak belirlendi.  ANKA


 

1034870cookie-checkPatronlar: İşgücü maliyeti arttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.