Pençe Kılıç’a Rusya ‘itidal’ dedi, ABD sert çıktı

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği Pençe-Kılıç Hava Harekatı’na karşı Rusya ve ABD’den art arda açıklamalar geldi. ABD, “Türkiye’yi uyardık” derken Rusya ise itidal çağrısında bulundu.

İsmi verilmeyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte, Washington’ın Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyonla ilgili endişelerini Türk yetkililerle görüştüğünü söyledi. Aynı açıklamada bu tür bir askeri operasyonun terör örgütü IŞİD’le mücadele hedefine zarar vereceği söylendi.

“Türkiye’nin bu tür bir operasyonu yapmaması konusunda uyardık ve biz Suriyeli partnerlerimizden de bu tür gerilimleri büyütmemelerini istedik” ifadelerini kullanan ABD’li yetkili ayrıca, “Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak ya da Irak’ın egemenliğini Irak hükümetiyle koordineli olmadan askeri hamlelerle ihlal etmeye karşıyız. Biz ayrıca son dönemde Türkiye’nin güneyine düzenlenen ve sivillerin öldüğü saldırılara da karşıyız” dedi.

Rusya’dan da açıklama geldi

Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Alexander Lavrentyev de “Türkiye, Suriye’de aşırı askeri güç kullanmaktan çekinmeli ve Kürt sorunu için barışçıl bir çözüm aramalı” dedi.

Lavrentyev, Moskova’nın çatışmaya bir çözüm bulmak adına ortaklarıyla birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Erdoğan Rusya’ya sitem etmişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Kupası açılış törenine katıldığı Katar’dan dönüş yolunda yanında götürdüğü gazetecilerin sorularını cevaplamış ve Rusya’ya 2019 yılı Soçi görüşmesini anımsatarak sitem etmişti.

ABD’nin operasyonla ilgili tutumuyla ilgili bir soruya da Erdoğan, “Suriye’deki terör bölgesine maalesef bu Amerika göndermiştir. Bu sayın Obama döneminden itibaren olmuş, sayın Trump döneminde sürmüş, sayın Biden döneminde de devam etmektedir. Peki biz bunu onlarla paylaştık mı? Evet paylaştık. Ben bunları sayın Obama’yla da paylaştım, sayın Trump’la da paylaştım, sayın Biden’la da paylaştım. Kendilerine ‘Biz sizinle NATO’da beraberiz, iki önemli müttefikiz. Bize böyle bir tehdit güneyden geldiğine göre siz buradaki terör örgütlerine bu destekleri vermek suretiyle bizi sıkıntıya sokuyorsunuz. Tabii biz bu sıkıntıları yaşayamayız. Gerektiğinde bunlara gereken cevabı da vermek durumunda kalacağız’ dedim. Tabii bir şey söyleyemiyorlar. Biz de gerekeni bu noktada yaptık, yapıyoruz, yapmaya da yine devam edeceğiz. Buralardan asla taviz veremeyiz, çünkü bu tür tavizler ülkemiz için sıkıntıdır” diye cevap vermişti. HALKTV

2648910cookie-checkPençe Kılıç’a Rusya ‘itidal’ dedi, ABD sert çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.