Petrol fiyatları rekordan rekora koşuyor

Rekor fiyatlarda, zayıf dolar kuru, yüksek talep, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi yükseltmemesi, Nijerya, İran ve Irak’ta yaşanan arz sorunları önemli rol oynuyor. Petrol fiyatlarının rekor seviyelerde seyretmesinde birçok faktör bulunuyor.


Petrol fiyatlarının yükselmesinde zayıf dolar kuru önem taşıyor. Bazı ekonomistler, yatırımcıların petrolü zayıf dolar karşısında hedge fonu gibi kullandıklarını düşünüyor.


Amerikan Merkez Bankası’nın faiz indirimi yaptığı ve kredi krizini dindirmek amacıyla mali piyasalara milyarlarca dolar enjekte ettiği Ağustos ayı ortalarından bu yana petrol ve altın fiyatları yükseliyor.


Yatırımlar, hedge fonlardan çıkarak petrolün de aralarında bulunduğu emtialara akarken, fiyatlar da artıyor.


Daha önce petrol fiyatlarının artışında arz sıkıntıları önemli rol oynarken, bugünlerde yaşanan rekor fiyatlarda daha çok en büyük petrol tüketicileri olan ABD ve Çin’den gelen talep etkili oluyor.


Küresel petrol talebinin büyümesi, 2004 yılındaki yükselişin ardından yavaşlasa da hala artıyor ve yüksek petrol fiyatlarının ekonomik büyüme üzerinde sınırlı bir etkisi bulunuyor.

1058320cookie-checkPetrol fiyatları rekordan rekora koşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.