Phaselis Adağı / Mahmut Şenol

Milattan sonra 82’de geçen öykü, gerçek tarih ile kurmacayı bir aşk ve eve dönüş öyküsünde buluşturuyor. Mahmut Şenol’un Phaselis Adağı’nın hikayesini şöyle anlatmaya başlıyor:

“Beni romana başlatan, gerçekten bir cümle oldu. Bir Latin dönemi yazarının, Aelian’ın elime rastlantıyla geçen kitabından, Hayvanların Doğası adlı kitaptan beni hop oturtup hop kaldıran o cümle şuydu:

“Ve bu vahşi arılar, Phaselis’in bütün halkını kentten sürüp çıkardılar.”

İşte bununla yola koyuldum. Phaselis üzerine bir şey yazacağım, diye on yıl öncesinden kalmış bir takıntım da vardı. O cümleyle bu takıntı, benim çevremde yaşanmış, yarıda kalmış, olacakmış gibi gözükürken son anda kayda değer bir rastlantıyla başka şekillere bürünmüş yaşam öyküleriyle buluşmaya başladılar. Elbette geceli gündüzlü, aylarca hem okudum, hem yazdım. Elli beşten fazla Latince kitabın İngilizce’deki çevirileriyle, bunaltı geçirene kadar uğraştım. Arada başka şeyler de okuyor ve ilgi alanımı geniş, çepeçevre tutmaya özen gösteriyordum. Halikarnas Balıkçısı’nın deniz kokan o masmavi kitaplarını ve onun düşün yazılarını başucu kitapları yaptım. Herodotos da öyle… Zaten ikisi de Bodrumlu değiller mi? Sonunda yazılar böylece ilerlerken bir yandan da araştırmalarım gelişti ve tarihsel gerçekliğe çok yakın bir metin çıktı ortaya. Ancak asla bunu bir masal-roman olduğu unutulmasın. İçinde aktarılan tarihi bilgilere, ben okuyucu olsam birebir gerçeklikmiş gibi bakmazdım. Tarihi gerçek diye adlandırılan şeylerin zaten ne kadarı tamamen doğrudur? Romanda kurmaca ile tarih gerçekliği yarı yarıyadır. Ancak işe koyulmadan önce bir öncül öykünün varolup olmadığı sorusu bu açıklamamla netleşmedi. Evet vardı! Ben romandaki Menelaus’la Phyllida’nın birlikte olacakları eski bir kenti zaten öteden beri arıyor, düşlüyordum.”

Yazarın iki yılı aşkın bir araştırma, okuma ve yazma uğraşısıyla ortaya çıkan Phaselis Adağı’nda Homeros’tan Herodotos’a, Cato’dan Strabo’ya dek antik döneme ait söylenenler şimdi bir Türk yazarın elinden, gazeteci dikkati ve özeniyle okurlara ulaşıyor. (NTVMSNBC)

 

 

 


 

1131810cookie-checkPhaselis Adağı / Mahmut Şenol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.