Pilotlar greve çıktı patronun havası indi

‘Cehennemi dondururum sendikayı sokmam’ diyen hava yolu şirketi Ryanair yöneticisi grev sonrası sendika masasına oturmak zorunda kaldı.
Ryanair hava yolu ucuz uçuşlarının yanı sıra sendikalara karşı tavrıyla da tanınır. Şirket Şefi Michael O’Leary, “Cehennemi dondururum Ryanair’e sendikayı sokmam” ya da “Bir sendikacıyla tokalaşmak yerine elimi keserim” sözleriyle bu tavrı defalarca ortaya koydu. Ama şirket, pilot ayaklanmasıyla karşı karşıya kalınca Ryanair kalesi de çöküverdi.

İrlanda merkez-li Ryanair hava yolu şirketi sonbaharda, çalışma planlarındaki bazı problemler nedeniyle çok sayıda uçuşun iptal edildiğini açıkladı.

Çok önemsiz gibi görülen bu olayın ardından pilotlar ayaklandı, firmanın bulunduğu 4 ülkede birden greve çıkıldı, firmaya sendikaları sokmamakla öğünen Ryanair yönetimi sendikayla masaya oturmak zorunda kaldı.

DÖRT ÜLKEDE BİRDEN GREV

Eylül ayı ortasında firmanın uçuşların iptal edildiğini açklaması birkaç saat içinde sosyal medyada pilotların değişik şekillerde tepki göstermelerine neden oldu. Patronun keyfi uygulamasından şikayet eden pilotların bir kısmı firmadan ayrılmayı tercih ederken önemli bir kısmı sendikaları aracılığıyla sınırları aşan ve Ryanair’de şimdiye kadar görülmemiş bir dayanışmanın örgütlenmesi yolunu tercih ettiler.

Beş günlük görüşmelerin sonunda 87 Ryanair temel üssünden 20’sinde yeni toplu iş sözleşmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Aralık ayında İrlanda, İtalya, Portekiz ve Almanya’da pilotlar greve çıktı. Almanya‘daki greve 200 pilot katıldı, firma dışarıdan grev kırıcısı getirmek zorunda kaldı.

Pilotların öfkesi durmak bilmeyince Ryanair Şefi Michael O’Leary, şimdiye kadar söylediklerinden geri adım atarak sendikalarla TİS konusunda masaya oturmaya hazır olduğunu açıkladı. O’Leary, daha önceki yıllarda, Ryanair’in sendikalara karşı tavrını; “Cehennemi dondururum buraya sendikayı sokmam”, “Bir sendikacıyla tokalaşmaktansa elimi keserim” sözleriyle ifade etmişti.

Sendika ve şirket yöneticileri 5 Ocak’ta TİS görüşmeleri için tekrar masaya oturacak.

PİLOTLAR EK GÖREVE ZORLANDI

Hava yolu şirketinde işlerin zıvanadan çıktığını gösteren ilk işaretler yaz aylarında ortaya çıkmıştı. Sendika temsilcileri ve medyayla bağ kurmaları Ryanair tarafından yasaklanan üç pilotun açıklamalarına göre, pilotlara çalışma planlarındaki boş günlerinde ya da çalışmadıkları aylarda çalışma zorunluluğu getirildi. Pilotların tepkisi medyaya yansıyınca Ryanair şefi, yeni pilotların eğitimlerini zamanında tamamlayamadıkları için bu yola başvurduklarını bildirdi.

Nisan ayında yüzde 91 olan dakik uçuşların oranı eylül ortasında yüzde 65’e düştü. Çalışma planı dışında çalışmaya yüksek ödeme yapılması da sorunu çözmedi. Şimdilerde toplam 20 bin uçuş iptal edildi. Ryanair, uçuşların iptalini hava trafiği dairesinin uçuş saatleriyle ilgili yeni düzenlemesine bağlarken kurum, böyle bir şey olmadığını belirtiyor.

Pilotlar ise, şirketteki kötü çalışma koşulları nedeniyle meslektaşlarının kitlesel şekilde Ryanair’den ayrılmasının gerçek sebep olduğunu söylüyorlar. İşletme işten çıkışları yıllık 10 bin avro zamla engellemeye çalışırken sosyal medya üzerinden örgütlenen pilotlar Ryanair’deki çalışma kültürünü gözler önüne serdiler. Ryanair pilotları, eğitimleri yanı sıra, üniformalarını ve kokpitteki yemeklerini bile kendileri ödemek zorundaydılar. Pilotların Almanya’daki sendikası “Cockpit” işverenin baskı ve yıldırmalarından duyulan korkunun giderek azaldığını, bunu farkeden firma yönetiminin de sendikaları kabul etmek zorunda kaldığını bildirdi. Semra ÇELİK / EVRENSEL Köln 

2151990cookie-checkPilotlar greve çıktı patronun havası indi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.