Pınar Selek 10 yılını anlattı

Sosyolog, yazar ve aktivist Pınar Selek “Yargıtay Genel Kurulu kararını bekliyorum. Ondan sonra tabii ki döneceğim, ama dediğim gibi artık ben bir göçebeyim” dedi. Selek, Akdeniz Kültür Ödülü için geldiği Cosenza kentinde Bianet’ten ESma Çakır’ın sorularını yanıtladı.

Sosyolog, yazar ve aktivist Pınar Selek, 9 Temmuz 1998’deki Mısır Çarşısı’ndaki patlamadan sonra 2 buçuk yıl cezaevinde tutuldu. Aynı davadan ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet cezaları alsa da 4 kez de beraat etti. 2009’daki mahkûmiyet kararının geçerli kılınması talebiyle dosya geçen yıl Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderildi.

Selek, 10 yıldır yurtdışında. Almanya’da, şimdi de yaşamakta olduğu Fransa’da üretmeye, masal kitapları ve romanlar yazmaya, akademisyenliğe, eşcinsel ve transseksüellerin haklarından, savaş karşıtlığına, ekolojiden küreselleşmeye ve kadın haklarına pek çok farklı alandaki mücadelesine devam etti.

Akdeniz Kültür Ödülü

Son olarak , İtalya’da faaliyet gösteren Carical Vakfı tarafından on üç yıldır organize edilen Akdeniz Kültür Ödülü’nün “Sivil Toplum” kategorisinde ödüllendirildi. Selek, geçmişte Tahar Ben Jelloun, David Grossman, Oya Baydar ve Amin Maalouf’un da aldığı, eserleriyle ve eylemleriyle “Akdeniz’in farklı kültürel ifadeleri arasındaki diyaloğu güçlendiren” entelektüellerin mükafatlandırılmasını amaçlayan ödülü sürgün kadınlara, özellikle de dili ve ifadesi çalınmış olanlara armağan ettiğini açıkladı.

Kendisini önce “sürgünde bir kadın” ardından “zoraki bir göçmen” ve artık “göçebe” olarak niteleyen Pınar Selek’le ödül için geldiği Cosenza kentinde söyleştik ve şimdilerde nasıl olduğunu, neler yaptığını sorduk. Yıllardır İtalya’da yaşadığımı öğrendiğinde ilk tepkisi “Yoksa siz de mi siyasi nedenlerden dolayı yurtdışındasınız?” oldu, “politik” bulduğu bir davanın kendisini ittiği zoraki göçe bir yoldaş ararcasına. Hayatının rengini değiştiren, 6 yıldır yaşadığı aşkı anlatırken gözleri ışıl ışıldı.

SÖYLEŞİYİ OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:
https://bianet.org/4/141/215178-pinar-selek-10-yilini-anlatti-ben-artik-bir-gocebeyim?fbclid=IwAR2U8jSITdtYV6UbjP6oq5H3p6eFE3_8Ic4sDeXW9IvnqggzR1RMaVfAcDE

2348010cookie-checkPınar Selek 10 yılını anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.