Pınar Selek davasında `kırmızı bültenle arama ve gıyabi tutuklamaya devam` kararı

Mısır Çarşısı patlaması davasında yargılanan, beraat kararı 4’üncü kez bozulan Sosyolog Pınar Selek’in duruşmasında mahkeme kırmızı bültenle arama ve gıyabi tutuklama kararının devamına karar verdi.

Mısır Çarşısı patlaması davasında yargılanan ve Haziran 2022’de hakkındaki beraat kararı dördüncü kez bozulan sosyolog Pınar Selek’in yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme Pınar Selek hakkındaki kırmızı bültenle arama ve gıyabi tutuklama kararının devamına karar verdi. Duruşma 29 Eylül’e ertelendi.

Sabah 10.00’da yapılması planlanan ancak savcı Mehmet Selim Kiraz’ı anma töreni nedeniyle öğleden sonraya alınan duruşma saat 14.00 sularında başladı. Kitlesel katılım olması nedeniyle duruşma büyük mahkeme salonuna alındı.

Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve avukatı Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı. Fransalı parlamenterler, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique’in yanı sıra CHP, HDP ve TİP milletvekillerinin takip ettiği duruşmada çok sayıda hak savunucusu da yer aldı.

Duruşmada mahkeme heyeti Selek’in ifadesinin Fransa adli makamları aracılığıyla alınacağını açıkladı. Selek’in avukatlarından Akın Atalay ise eski beraat kararlarına değinerek “Yargıtay, olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Olay mahkemesi tam dört kez beraat diyor ancak hukuki denetim yapması gereken mahkeme ‘Mahkumiyet vereceksin bir de şu sebeplere dayandıracaksın’ diyor. Bu mahkeme bağımsızlığına aykırı” dedi.

Yargı tarihinde bu kadar yeniden yargılama sayısının alışılmadık olduğunu söyleyen Atalay, “Biz daha önce 4 kere beraat kararı vermiş mahkemenin bir kez daha beraat kararında ısrar etmesini umut ediyoruz” dedi.

Pınar Selek’in kırmızı bültenle aranması kararına da itiraz eden Atalay, “Siz kaçak olan sanık hakkında gıyabında tutuklama kararı verdiniz. Ama kaçak sanık kim? 247. maddede ‘kaçak sanığı’ düzenlemiş. Mahkemenizin bu maddedeki gereklilikleri yerine getirmeden verdiği bu kararın hukuken geçerliliği yoktur” dedi.

Mısır Çarşısındaki patlamaya ilişkin işkence altında verdiği ifadede, “Pınar Selek ile beraber yaptık” diyen ve sonrasında bu ifadeyi işkence altında verdiğini, Pınar Selek’i tanımadığını söyleyen Abdülmecit Öztürk’ün beraat kararının onanmasına da değinen Atalay, “Nasıl oluyor da Selek’in ismini veren kişinin beraat kararı kabul ediliyor da Selek’in beraat kararına temyiz geliyor?” diye sordu.

Akın Atalay; “Aynı suçtan aynı kişi 2 kez yargılanamaz. Bu sebeple davanın iptaline karar verilmeli” dedi.

AVUKATLARDAN BERAAT TALEBİ

Daha sonrasında hakim sözü Pınar Selek’in Fransız avukatı Martin Pradel`e verdi. Pradel; “25 yıldır süren ve apaçık suçsuz tanınması gereken bir davadayız. Tabi ki içimizde kızgınlık var ama Pınar için ayağa kalkıp savunma yapıyorum çünkü umudum var. Bu mahkemenin görüldüğü her seferinde suçsuz olduğu kanaatine varıldığını ve beraat kararı verildiğini hatırlayacağınıza dair umudum var, bu davanın Pınar Selek’e karşı verdiği hasarları son bulduracağınıza karşı umutluyum” ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Fransız Avukat Françoise Cotta ise “Ben burada Fransız avukat cübbemle yanınızda bulunuyorum. Size ders vermek için burada değilim, ülkemin de veremeyeceği gibi. Bugün her ülkede demokrasinin yer aldığını görüyoruz. Ancak düşünce özgürlüğü genel geçer bir hak değildir. Bu yüzden 4 kere beraat ettiğini hatırlatırım. Bu sebeple sizin de Pınar’ın beraatine karar vermenizi talep ve umut ediyorum” dedi.

SAVCI: TEMYİZ KARINA UYULSUN

Sonrasında temyiz kararı veren Cumhuriyet Savcısı söz aldı. Savcı, “Yargıtay Ceza Genel Kurulunca verilen temyiz kararına uyulmasına, sanık Pınar Selek’in yurtdışından istinade yoluyla ifadesinin alınmasını talep ediyorum. Egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden çıkarmak amacıyla suç işleyen sanıkların yargılama sonucunda alabilecekleri olası ceza miktarı gözeterek tutukluluk halinin devamına, hakkında çıkarılan kırmızı bülten kararının yerine getirilmesinin talebine, Abdülmecit Öztürk’ün yakalanma kararının uygulanması kamu adına talep olunur” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Pınar Selek’in hakkında Kırmızı Bülten arama ve gıyabi tutuklama kararının devamına karar verdi. Selek’in Fransa’da denk bir mahkemede dinlenilmesi talebini reddeden mahkeme duruşmayı 29 Eylül, saat 14.00’a erteledi.

Duruşmanın ardından Çağlayan Adliyesi önünde röportaj veren Fransız Avukat Martin Pradel, yolu kapattığı gerekçesiyle polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

ADLİYE ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMAYA ENGEL

Öte yandan duruşma öncesi adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması polislerce engellendi. Fransa ve Almanya’dan avukatlar, barış akademisyenleri, Hâlâ Tanığız Platformu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda hak savunucusunu ablukaya alan polis “Valilik yasakladı açıklama yapamazsınız” dedi. Avukatlar “Sözümüzü içeride söyleriz” diyerek adliyeye girdi.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, duruşma öncesi basın açıklaması yapılmasına dahi tahammül edilmediğini vurgulayarak “Bu adaleti yeniden inşa etmek görevimiz, Pınar Selek’in yanındayız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

2678340cookie-checkPınar Selek davasında `kırmızı bültenle arama ve gıyabi tutuklamaya devam` kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.