‘PKK’lileri Kandil’den püskürtmek zor’

PKK’nın Kandil Dağı’ndaki karargahına giden Financial Times (FT) muhabiri, “PKK militanları muhtemelen dağdaki kamplarından askeri bir harekatla püskürtülmeyecek, ama barış içinde inecekleri de yakın bir gelecekte olası görünmüyor” yorumunu yaptı.  
 
PKK analizi yapan FT, Türk ordusunun son zamanlardaki harekat tehditleri ardıdan PKK’nın Kuzey Irak’ta Türkiye sınırı yakınında bulunan iki kampının ve Kandil Dağı’ndaki üssünün dünyanın dikkatlerini üzerine çektiğini yazdı.


FT, Kandil Dağı’nın Irak yakasında PKK’nın bulunduğunu, karşıda uzanan İran topraklarında ise PKK ile bağlantıları olan İranlı Kürt örgüt PJAK kamplarının yer aldığını bildirdi.


İranlı Kürt örgütünün, Tahran hükümetine baskı uygulamak isteyen Amerika’dan destek gördüğünün yaygın bir kanı olduğunu vurgulayan FT, Kandil Dağı’ndaki üste güvenlik gerekçesiyle sınırlı alanı görmeleri ve röportaj yapmalarına izin verildiğini yazdı.


PKK LİDERİ’NİN SÖYLEDİKLERİ


FT’ye konuşan PKK’nın yürütme konseyi üyesi Suriye kökenli Kürt olarak tanıtılan Rüstem Cudi sınırı geçip Türkiye’de saldırı düzenledikleri suçlamasını reddediyor… Ayrıca Iraklı Kürtler de örgütün Türkiye’ye sınır ötesi operasyonlar düzenlemediğini öne sürüyor.


Militanların silahlarını bırakması için aftan daha fazlasının gerekeceğini FT’ye belirten Cudi şöyle devam ediyor:


“Biz sadece affedilelim diye dağa çıkmadık… Türk devleti bazı temel konularda değişimden geçmesi gerekiyor… Eğer Kürt azınlığa sahip ülkeler sorunu şiddet yoluyla çözmeye çalışmaya devam ederlerse, bizim de Kürt etniğine dayalı bir devlet kurma ihtimalimiz ve kudretimiz vardır…” 


IRAKLI KÜRTLERİN BEKLENTİSİ


Iraklı Kürtlerin özel sohbetleri sırasında PKK’ya hiç sempati beslemediklerini aktaran FT’ye göre bunun sebebini de, PKK’nin Marksist yıllarında Iraklı Kürtleri hainlikle suçlamasına bağlıyor…


Gazeteye göre; Iraklı Kürtler Ankara’dan “Siyasi çözüm kapsamında PKK militanlarının affı ve Türkiye’nin Kürtlere ilişkin insan hakları sicilinin iyileştirilmesi” beklentisinde…


FT’nin görüş aldığı Iraklı Kürtler, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti döneminde Kürt sorununun çözümü yönünde kayda değer adımların atıldığını vurgulayarak, “Ancak hala Türkiye’de ordu ve güvenlik birimleri Kürt kimliğinin herhangi bir tezahürünü devlete ihanetle eş görüyor. Çok sayıda Kürt bu yüzden taciz ediliyor” diye konuşuyor. 


FT Iraklı Kürtlerin bu sözlerini, Türkiye’nin sivil hükümetlere büyük çapta hesap vermeden hareket eden ve Kürt kimliğine olumsuz gözle bakan milliyetçi orduda bir değişim beklentisi olarak yorumluyor.


PKK’nın Abdullah Öcalan’ın yakalanışından sonra imajını değiştirmeye çalıştığını ve artık ayrılıkçı bir örgüt olmadığı görüşünü savunduğunu aktaran FT; “Bağımsız bir Kürdistan hedefinden vazgeçtiklerini söyleseler de, PKK’nın ayrılıkçı köklerine geri dönmeyeceğinin de bir garantisi yok” yorumunu yapıyor.


 

803470cookie-check‘PKK’lileri Kandil’den püskürtmek zor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.